И печатът става абонаментна услуга

Ново предложение на HP може да промени начина за ползване на печатни услуги
(снимка: HP)

По-рано тази година Hewlett Packard обяви, че подготвя услуга за печат, базирана на абонамент. Сега компанията от Пало Алто представи първия си абонамент за печат All-In Plan.

Услугата All-In е абонамент, който включва печатащо устройство и ограничени възможности за отпечатване. Цените започват от $7 на месец за отпечатване на 20 страници.

Абонаментът има три плана: HP Envy, HP Envy Inspire и HP OfficeJet Pro. Те всъщност се наричат ​​с имената на линиите принтери, които потребителите ще получат като част от абонамента. Конкретният модел не фигурира в името, защото след време компанията ще пусне нови модели в същите линии и ако имената на тарифите са по-подробни, ще трябва да бъдат променени.

Срещу фиксирана месечна такса потребителят получава на свое разположение печатащо устройство. Това винаги е MFP с функция за двустранен цветен печат. На всеки две години HP се задължава да подменя устройството с нов модел. Печатащото устройство не е собственост на потребителя, но поддръжката и мастилото за него са напълно безплатни.

Най-интересното и в същото време противоречиво условие в услугата е, че като част от абонамента потребителят не може да печата толкова, колкото иска. За всяка тарифа има подкласове: Light, Occasional, Moderate, Frequent (не е наличен за базовото MFP) и Business (само за по-стария модел). Тези подкласове показват колко страници може да отпечата един потребител на месец.

Подкласът Light означава само 20 страници на месец. За услугата клиентът трябва да плаща 7, 9 или 13 долара на месец за трите посочени тарифи във възходящ ред. В рамките на подкласа Occasional са налични 50 страници на месец, а цената е с $2 по-висока от Light, независимо от тарифата. Максимумът, който клиентът може да получи, е 100 страници на месец за HP Envy ($11), 300 страници за HP Envy Inspire ($19) и 700 страници за HP OfficeJet Pro ($36).

Тоест срещу определена сума потребителят получава MFP, безплатен достъп до мастило, безплатна поддръжка и подмяна на устройството, както и отпечатване на определен брой страници на месец. При надхвърляне на определения лимит клиентът ще плаща $1 за 10-15 допълнителни страници.

Абонаментът включва и 30-дневен гратисен период, след който клиентът дължи неустойка от $60 до $270, ако анулира абонамента.

Коментари по темата: „И печатът става абонаментна услуга”

добавете коментар...

  1. Иван

    Олигофрени! Това би могло да е вариант само ако случайно ти се наложи да отпечаташ нещо в къщи, но пък не си наясно дали точно този месец ще ти се наложи……

  2. Йордан

    Светът тотално се е побъркал.

    Софтуерните фирми отдавна предлагат абонаментни услуги, защото поне от десетилетие не могат да предложат нищо ново на клиентите си. Явно вече и при хардуерните фирми положението е същото.

  3. op

    Скоро и при презервативите, ще осигуряват безплатно поставяне, сваляне и подмиване.

Коментар