Samsung T5 EVO SSD – джъмбо капацитет 8TB в компактен размер

Ако искате да съхранявате огромни обеми данни на здрав външен носител, който можете да пъхнете в джоба си, T5 EVO е удобно решение, особено версията 8 TB
(снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Преходът от външен твърд диск за данни към външна полупроводникова (твърдотелна) памет добива ново измерение след дебюта на портативния Samsung SSD T5 EVO SSD. Моделът идва с капацитет до 8 терабайта – в света на външните SSD той е подобно на това, което е „джъмбо джет” при пътническите самолети: същински гигант.

T5 EVO със сигурност не е най-бързият SSD на света; той няма и амбицията да се конкурира по бързина. Неговото ключово преимущество е огромният обем, който може да поеме, записвайки данните с равномерна скорост. При цени от около 350 лева за 2TB до 1350 лв. за 8 TB, ако можете да си го позволите, това е внушителен ъпгрейд от класическия твърд диск с въртяща се магнитна плоча към света на твърдотелните памети.

Капацитетът – главното действащо лице

T5 EVO е съвсем компактен и лек, малко по-дълъг и една идея по-дебел от повечето скорошни външни SSD памети, включително и портативния SSD T9 на Samsung, който дебютира през октомври. Корпусът е широк и дебел приблизително колкото обикновен кибрит, а на дължина леко надминава кредитна карта. С подобен размер носителят лесно се пъхва във всеки джоб.

Под матово черното покритие от гума се крие метален корпус (за съжаление още с изваждането от кутията по това гумирано покритие нетърпеливо полепват безчет прашинки и влакна, които – веднъж попаднали на повърхността – никога не могат да се изчистят напълно). Металната рамка се вижда само в двете крайчета.

Единият край завършва с метална „халка” към корпуса. Така SSD носителят може да се закачи към всичко – раница, връзка ключове, гайка на колана – с помощта на малък карабинер, например.

Другият край е мястото, където намираме порта за връзка към компютъра: USB-C, поддържащ интерфейса USB 3.2 Gen 1. Тук се намира и малкият LED индикатор за състоянието и дейността на диска. В комплекта има и кабел USB-C-към-USB-C, около две педи дълъг.


Не е ултра-бърз, но изключително стабилен

С този USB 3.2 Gen 1 интерфейс въпросният модел, който имахме възможност да тестваме, не може да бъде кой знае колко бърз в писането на данни и в четенето им. Параметрите му включват скорости до 460 MBps.

Какво значи това? T5 EVO не е готов да чупи рекорди по скорост на четене и писане на данните. Тестовете ни с CrystalDisk показаха, че моделът е способен на записване с до 460,42 Mbps и четене съответно с около 400 MBps. Тестът с имитация на натоварвания от реалния свят показва малко по-различни показатели: носителят пише с около 350 MBps и чете с около 135 MBps.

Интересното е, че при действителна задача със записване на 1 GB видео, макар скоростта да е по-малка, се наблюдава изключителна стабилност на скоростта на записа. Няма пикове и спадове – видеото се записва равномерно бързо върху носителя от началото до края.

Скорост от 460 MBps изглежда като недостатък на пръв поглед. Но, от друга страна, докато преобладаващата част от външните SSD са с капацитети 2 и 4 TB максимум, T5 EVO дава двойно по-голямо пространство за съхранение – той идва в разновидности по 2 TB, 4 TB и цели 8 TB, какъвто беше всъщност тестовият ни модел. Външните твърди дискове с въртяща се плоча рядко достигат такива капацитети.

8-терабайтовият T5 EVO се продава за около 1350 лева (към момента на писане на това ревю). Това е относително ниска цена в света на 8 TB носители. При всички положения можем да очакваме с течение на времето тези цени да спадат, защото засилването на конкуренцията в 8-терабайтовия сегмент без съмнение ще провокира повече производители на памети да излязат със свое решение. Винаги е така – при дебюта цените са най-високи, а впоследствие стават все по-атрактивни.

Устойчивост без ексцесии

Наред с огромния капацитет външните SSD дискове имат и друго основно предимство пред базираните на магнитна плоча твърди дискове: без движещи се части, те са много по-малко уязвими. Това означава, че можем да прехвърляме данни, например от телефона си към външния диск – дори в колата, във влака, в градския автобус или на друго място, където вибрациите и сътресенията биха попречили на един класически твърд диск с магнитна плоча да „погълне” информацията.

Samsung не предоставя IP рейтинг за T5 EVO, който да определи колко устойчив е моделът на прах, мръсотия и вода. Въпреки гумираното покритие, гаранционните условия на производителя изрично подчертават колко важно е да се избягва контакт с вода.

Що се касае до удароустойчивостта, компанията казва, че е носителят издържа на падане от височина до 2 метра. Принос за това има и гумираното му външно покритие. Все пак е по-добре да внимавате и да не изпускате носителя, защото гаранцията не покрива поражения от удар с над 1500 G, тоест не повече от 2 метра.


Криптиране

T5 EVO поддържа 256-битово AES хардуерно криптиране, своеобразен „златен стандарт” сред решенията за криптиране на данни, когато се касае за граждански приложения. Криптирането може да се счита вече за „задължителен” атрибут на съвременните външни твърдотелни памети – под натиска на експоненциално нарастващата киберпрестъпност е въпрос на самоуважение за производителите да включват тази възможност в продуктите си.

Изводи

Ако искате да съхранявате огромни обеми данни на здрав външен носител, който можете да пъхнете в джоба си и който може да работи в условия на сътресения, Samsung T5 EVO е удобно решение, особено в 8-терабайтовата си разновидност. T5 EVO е добър ъпгрейд след ерата на въртящия се твърд диск, давайки на потребителите висок капацитет и компактност в едно.

Гумираното му външно покритие навярно ще подразни някои потребители, заради полепването на прах. Съдейки обаче по факта, че и T9 беше с подобно гумирано покритие (макар и текстурирано), навярно това е външността, към която производителят ще се придържа и занапред – защитата от удар е по-важна в естетиката на мобилната работа.


T5 EVO – основни характеристики:

  • Капацитет: 2 TB, 4 TB, 8 TB
  • Интерфейс: USB 3.2 Gen 1
  • Скорост на четене: до 460 MB/s
  • Скорост на запис: до 460 MB/s
  • Защита на данните: AES 256-битово хардуерно криптиране
  • Съвместимост: Windows, macOS, Android
  • Размери: 40x95x17 мм
  • Тегло: 102 грама

Наличност и цена

Твърдотелният външен диск T5 EVO е широко достъпен в търговската мрежа у нас от партньорите на Samsung. Моделът се предлага във версии с капацитет 2 TB, 4 TB и 8 TB на цени съответно около 350 лв., 650 лв. и 1350 лв. с включен ДДС и гаранция 3 години.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар