Как да изберете най-добрите слушалки за вас

(снимка: CC0 Public Domain)

На пазара има изключително разнообразие от модели слушалки, така че как да разберете кой чифт ще ви служи най-добре? В крайна сметка какво означават за вас чифт добри слушалки наистина ще зависи от вашите специфични нужди и ситуация. Искате ли да ги използвате, докато тренирате или докато пътувате? Ще бъдат ли просто за слушане на музика или имате нужда от професионален модел? Нека видим кои са критериите за избор.

Слушалки за уши или “тапи” 

Слушалки за поставяне в ушите: Това са вашите типични „слушалки“ като EarPods, които получавате с iPhone. Тези слушалки се поставят частично във всяко ухо и в резултат са перфектни за упражнения или пътуване до работното място.

Слушалки за поставяне върху ухото: Те са проектирани да пасват на цялото ухо. Това може да бъде страхотно за предотвратяване на изтичане и навлизане на външни звуци. Те може да не са толкова привлекателни за хора в движение или за спортисти поради по-големия си размер, но почти винаги ще бъдат категоричен победител за сериозно слушане.

Безжична свързаност

Когато получите искрица музикално вдъхновение или видите любимия си изпълнител да пуска нова песен, последното нещо, което искате да направите, е да сте в бъркотия от заплетени кабели. Безжичните слушалки са особено полезни за тези, които пътуват до работното място или често, но могат да бъдат чудесни и у дома, тъй като можете да се отдалечите от телевизора или компютъра си, без да губите звук. Въпреки това все още има някои ограничения, които си струва да имате предвид, преди да инвестирате в чифт от тях. Безжичното предаване често означава спад в качеството на звука; батерията трябва да остане заредена и слушалките могат да се използват само с устройства, които могат да излъчват аудио безжично. От всичко казано дотук, безжичните слушалки стават все по-популярни и могат да бъдат намерени в почти всеки стил на носене.

Шумопотискане

Шумопотискането е страхотно за всяка ситуация, в която искате напълно да изключите външния свят, но споделя някои от същите потенциални недостатъци, които придружават безжичната свързаност. Серията QuietComfort на Bose и WH1000-MX3 на Sony например са солидни примери ако искате абсолютен контрол върху вашата среда за слушане, независимо къде може да се намирате.

Честотна характеристика

Ако сте музикален продуцент, който иска да използва слушалки вместо високоговорители за студиен монитор, може да вземете под внимание честотната характеристика. Това е мярка за това колко точно високоговорителите на слушалките могат равномерно да възпроизвеждат звук в диапазон от честоти (обикновено 20 Hz – 20 kHz). Много слушалки ще увеличат ниския сектор и ще намалят високия, за да компенсират колко близо са високоговорителите до ушите ви и да създадат по-приятно изживяване при слушане. Добре е да сте наясно как ще реагират чифт слушалки, когато възпроизвеждате различни честоти, така че да можете да компенсирате съответно, когато смесвате музика.

Комфорт и цена

Комфортът наистина може да направи или развали чифт слушалки, защото те ще седят на главата и ушите ви часове наред. Цената винаги ще бъде друго важно съображение, когато търсите чифт слушалки, и често може да се сведе до това, което в момента позволява в бюджетът ви. Нашата препоръка тук е да помислите отново как ще ги използвате и за какво. Ако тренирате всеки ден, може да си струва да направите сериозно проучване и да инвестирате в продукт с по-високо качество, който е доказано издръжлив.

Коментар