Как да се справим с огромния брой снимки

Съхранението на SD карта и външен SSD улеснява достъпа и работата с огромните колекции от снимки (снимка: CC0 Public Domain)

В миналото фотографите бяха ограничени до 36 кадъра на филм. Днес нямаме този проблем и правим много повече снимки. Всеки има фотоапарат в джоба си и може да се затрупа със снимки. Какво можете да направите, за да сте сигурни, че няма да изгубите важни спомени и без усилие да избирате снимките, които си струва да бъдат отпечатани?

Един домашен фотоархив ще ви помогне. Добре подготвеният каталог ще бъде полезен както за любителите, така и за професионалистите. Samsung дава няколко съвета, които ще улеснят работата с много снимки. Отначало ще са необходими известни усилия, но те ще се отплатят със спестено време и удоволствие от разглеждането на снимките.

SD карта за професионалистите

Професионалните фотографи се отнасят към SD картите по същия начин, както към филмите. За всеки проект те вземат нова карта, която след това може да се архивира без никакви промени.

Картите Pro Ultimate и Pro Plus на Samsung са разработени специално за професионалистите и са идеални за архивиране. Високата издръжливост на тези карти позволява да правите снимки при трудни условия.

Картите не се повреждат от падане, рентгенови лъчи, магнити и вода. Те се доставят с 10-годишна гаранция. Такава карта може да стои в архива години наред.

Външен SSD за фотографите любители

Но какво да кажем за любителите, които съхраняват хиляди снимки в телефоните си? Редовно изтриване на лошите снимки и маркиране на най-добрите е полезен навик. Но все пак телефонът ви е устройство за ежедневна употреба, а не за архив.

Решенията в облака могат да улеснят архивирането или търсенето на вашите снимки, но нямате пълен контрол върху сигурността на тези услуги. Освен това създаване на каталог от снимки в облака не е най-лесната задача.

Ето защо си струва да създадете личен архив на външен носител, който ще актуализирате редовно. Изтегляне дори на голям брой файлове е много бързо. Външният SSD диск T9 побира до 4 TB снимки, които могат да се изтеглят със скорост до 2000 MB/s.

Първо обаче трябва да подготвите самите снимки. Изберете най-добрите снимки и измислете как да организирате каталога. Предлагаме да разделите целият архив на лични и работни файлове. След това разделете тези категории по години и добавете отделни папки за всеки месец. В тях можете да създавате папки за специални събития, например „Пътуване до Сеул” или „Рожден ден на бабата”.

Съхранявайте отделно снимки на документи, като например договори или фактури. Не е необходимо да ги датирате, тъй като те вече съдържат цялата необходима информация. Въпреки това си струва да дадете имена на тези файлове. Това не е необходимо за вашите лични снимки, тъй като те ще получат имената на папките, в които се съхраняват.

След като създадете папките, напълнете ги със снимки. Сега можете лесно да намерите най-важните си спомени на външното устройство. А компактният му размер и издръжливост ще ви позволят да ги вземете със себе си и на най-дългото си пътуване.

Ако имате повече свободно време, можете да използвате специален софтуер за импортиране на снимки. Особено ако работите с RAW файлове, най-добре е да обработвате снимките веднага, преди да се окажат в папките заедно с оригиналните файлове. Така ще спестите време и винаги ще сте готови да покажете снимките на приятелите си.

Коментар