Външен SSD – за подсигуряване на документите при пътуване

Със Samsung T9 ще можете да поберете всичките си важни данни в джоба
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

За да осигурите безопасността на документите си по време не летните пътувания, а и не само тогава, е добра идея да ги съхранявате на допълнително устройство, в частност външен диск.

Такъв диск, например Samsung T9, е малко по-голям от кредитна карта, което означава, че лесно можете да поберете до 4TB от най-важните си данни в джоба. Така ще можете да сте сигурни, че ценните данни са винаги с вас. Добрата съвместимост на диска улеснява достъп до файловете от всяко устройство, оборудвано с порт USB-C.

А кои са важните данни, които трябва да съхраните на външния SSD? Най-голям кошмар на всеки пътник е загубата на багаж. Въпреки че винаги можете да си купите нов бански, нищо няма да замени спомените, които сте записали като снимки и видеоклипове по време на пътуването. Какво можете да направите, ако авиокомпанията изгуби багажа ви?

Най-важното е да съобщите за загубата си на специалното бюро за изгубени вещи. Заедно със служителите на летището ще попълнете PIR (Property Irregularity Report – Доклад за нередности в собствеността), въз основа на който ще поискате обезщетение. Не забравяйте да вземете копие от тези документи.

След това трябва да се свържете с авиокомпанията, за да подадете жалба. В нея ще посочите всичките подробности за полета, сумата на обезщетението и банковите данни. Също трябва да добавите към това копие от багажния билет и PIR. Авиокомпанията е длъжна да ви отговори в срок до 30 дни.

Този процес може да отнеме много време. Затова си струва да се снабдите с всичките документи, които се изискват за подаване на жалбата. Също да не забравите и за допълнителни неща, които могат да се окажат полезни, като например бордни карти, билети или потвърждение на резервацията. Съхранението на всички тези документи на външен SSD, който носите постоянно със себе си, е практично решение.

Същевременно, по време на активна почивка може да се сблъскате с неочаквани ситуации. В такъв случай Samsung препоръчва да изберете SSD диск, който разполага с допълнителни мерки за безопасност – например, Samsung T7 Shield с пространство от 1 до 4TB.

Samsung T7 Shield с капацитет до 4TB е защитен по IP65, което означава, че няма да се повреди при намокряне или падане (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Класификацията на този модел е IP65, което означава, че капакът му е устойчив към прах и вода, а това ще е полезно, например, в случай на внезапен дъжд. Така търсачите на силни усещания няма да загубят най-важните си файлове.

Samsung съветва и как да предотвратите загуба на багажа си? Добре е да поставите етикети на куфара си както отвън, така и отвътре. Върху етикета посочете данните си за контакт и адреса си. Това ще помогне на онзи, който ще намери багажа ви.

Някои хора правят така, че куфарите им да изпъкват повече сред другите, например като им поставят стикери. Това ги прави по-различими от останалите чанти на въртележката за багаж и намалява възможността друг пътник да ги вземе по грешка.

Загубата на багажа не е единственият проблем, с който може да се сблъскате. Например, съдържанието на куфара ви може да бъде повредено. В този случай трябва да се обърнете към бюрото за багаж на летището и да подадете съответната жалба. Не забравяйте, че разполагате със 7 дни, за да подадете жалбата. Затова е добре да действате бързо.

Въпреки че обезщетението ще покрие част от загубите, няма как да възстановите ценните си данни, например ако лаптопът ви е счупен. По време на пътуването устройствата ви могат да пострадат от удари и падания, което е още една причина да създадете резервното копие на външен SSD диск.

Коментар