Honor Magic V2: сгъваемият смартфон, който чакахме 5 години

Не е пресилено да се каже, че Magic V2 е най-елегатният и най-добре проектираният сгъваем телефон-таблет (снимки и видео: Мария Малцева / TechNews.bg)

Той е изумително лек, тънък и същевременно издръжлив смартфон-таблет с отличен екран и забележителен набор от камери и AI функции – Honor Magic V2 прави сгъваемите телефони по-привлекателни и видимо по-удобни и за работа, и за забавление.

„Ооо, с него мога да вървя и да си гледам мача на голям екран, докато разхождам кучето в парка”, възкликва съседът Васил, когато ме съзира да снимам с Honor Magic V2. Истина е – видеото изглежда много по-добре на големия, почти квадратен екран, отколкото на малкия дисплей на обикновения смартфон, а в същото време това устройство е леко и не изморява ръцете при продължително държане. Дори след три часа гледане на видео нон-стоп неговата батерия не е изтощена и наполовина.

Honor Magic V2 е това, което сгъваемите телефони трябваше да бъдат при самото си обявяване – елегантни, фини, но същевременно здрави мобилни устройства с неустоим сексапил, носители на усещането за нещо превъзходно.

Лек и елегантен

В края на 90-те с колеги-ентусиасти си представяхме, че в бъдеще нашите изчислителни устройства (тогава – настолни компютри и лаптопи) ще станат тънки като смарт-карта и че ще можем да ги сгъваме и прибираме в каква да е дамска чанта или дори в портмоне. Фантазирахме, че когато боравим с тях, ще ги разгъваме и лекичко ще ги държим с върховете на пръстите си – почти така, както рентгенолог държи снимката за крайчеца ѝ, приблизително на една ръка разстояние пред очите си.

Е, днес може би сме на крачка-две от точно такова „бъдеще”. Подобно е усещането, когато изваждам Magic V2 от кутията и го разтварям: в ръцете ми светва яркоцветен дисплей, дебел под 5 милиметра, лек и елегантен, така че може да го държиш с върховете на пръстите си. Само по размер все още не го докарва колкото рентгенова снимка.


Изумителна е преносимостта и лекотата на Magic V2. С този модел Honor доказва, че сгъваемият телефон може да бъде функционално устройство, без да ни натоварва с тегло. Със своите малко над 230 грама телефонът има нормална тежина като за класически смартфон; но това е върховно постижение за „двоен” апарат с огромната площ на неговите екрани, пантите за сгъване и модерния хардуер, вграден вътре.

В сгънат вид Magic V2 всъщност изобщо не се усеща като сгъваем телефон. Поне не и докато човек не плъзне пръст по ръба, където се срещат екраните. Сгънат, той е дебел 9,9 милиметра, което го прави съпоставим с повечето обикновени смартфони.

Навярно няма да е пресилено да се каже, че Magic V2 на Honor е най-елегатният и най-добре проектираният сгъваем телефон-таблет досега. Затворен, той се усеща като обикновен телефон, а след това се отваря като книга, за да разкрие големия, разкошен екран.

Дисплей за чудо и приказ

Да си дойдем на думата! Основният екран на Honor V2, разтварящ се като книга, е почти квадратен, с диагонал 20 см и резолюция 2156×2344. За него производителят твърди, че може да издържи на 400 хиляди сгъвания и разгъвания. Ако разгъваме телефона си по 100 пъти на ден, това ще значи да го ползваме малко над 10 години.

На този етап няма как да се знае дали наистина гъвкавият дисплей би издържал 10 години – телефонът е на пазара от броени месеци. А и лабораторните тестове едва ли могат да отчетат особеностите на използването в реална обстановка – например посукванията на корпуса при носене на устройството в задния джоб.

Но тестовият модел, който дойде при нас, вече е видял доста сгъване и разгъване, без това да се е отразило на качеството на картината. Освен това здравите, стегнати панти, изискващи известно усилие на пръстите при отваряне, навярно ще съумеят да опазят сгъваемия дисплей прилично дълго.

Предният, или външен (фронтален) екран е традиционно правоъгълен. Той е с диагонал 16,46 см и разделителна способност 1060×2376.

И двата дисплея са базирани на OLED технология. Типични за нея са ярките, наситени цветове и радващият окото контраст между сияйните краски и дяволски тъмното черно.


Благодарение на голямата площ на основния вътрешен екран, Magic V2 изглежда като по-добър многозадачен модел от който и да е монолитен смартфон. Тук човек с лекота може да прави няколко неща едновременно. Пъргавото, едновременно движение на палците по сензорния екран придобива ново измерение, когато се борави с V2.

Човек може, например, да гледа видеоклип в YouTube и да си води записки в дигитална бележка, или пък да пише имейл, докато следи записа. Или друг прагматичен сценарий – бихте могли да правите изчисления и да пишете писма, докато участвате в разговор в Zoom, наслагвайки видеото върху е-пощата. Накратко, производителността скача драстично!

Петте камери на Magic V2

Това е другото голямо удоволствие в Magic V2: има пет камери, две от които – за автопортрети. На гърба на телефона, в изпъкнал правоъгълен блок, са разположени 50-мегапикселова основна камера, 50-мегапикселова ултраширока камера и 20-мегапикселова камера с теле-обектив. Заедно с това има и две 16-мегапикселови селфи-камери.

Можем да се самоснимаме почти във всяко положение: със селфи-камерата при затворен телефон или с вътрешната селфи-камера, когато телефонът е разгънат като книга. Но всъщност това не особено интересно, защото… Можем да използваме триото от „големите” камери на гърба на устройството, за да си правим автопортрети – благодарение на сгъваемия дизайн на Magic V2, който позволява на фронталния екран да функционира като визьор. Ето това вече е друго ниво на автопортрет!

Като цяло снимките от V2 са достойни за уважение. Те може би са най-добрите фотоси, които можем да постигнем с телефон и ако човек не е заклет фотограф-маниак, камерите на V2 са чудесни за правене на ежедневни снимки.

Кадрите, заснети при ярка дневна светлина, са резки и цветни. Няма никакъв компромис, ако снимаме чуждоземни градове по време на пътешествие, пейзажи и панорамни гледки, археологически обекти, играещи деца в парка, лудуващи домашни любимци из градини и др. Изображенията, направени на закрито или в среда с ниска осветеност, са по-сенчести. Това, разбира се, е обичайно за малките, мобилни камери на смартфоните и в повечето случаи задоволява очакванията пълноценно.

Като цяло качеството при V2 ще удовлетвори очакванията на всеки, който вече е свикнал със смартфон-снимките. Все пак нека не забравяме, че главното достойнство на V2 е неговият огромен, яркоцветен и сгъващ се дисплей, а не точно снимачната техника.

Яка батерия

Honor е успял да натъпче 5000 mAh силициевo-въглеродна батерия в тънката и изящна рамка на Magic V2. Батерията издържа цял ден при разумна употреба: телефонни разговори, ровене в интернет и социалните медии, четене на имейли, гледане на видеоклипове онлайн и слушане на музика. Красноречив щрих е, че един час гледане на онлайн-видео с максимално силен звук „изяжда” около 10% от акумулаторчето.

Както става ясно, този тип батерия използва силиций и въглерод като материал за съхраняване на енергия вместо типичните литий, кобалт и никел, популярни в традиционнните смартфони. Нека обърнем внимание на промяната.

Едната причина за нововъведението е екологията. Последните три материала се сочат като изключително вредни за околната среда поради щетите, които нанася добивът им. От друга страна, силициево-въглеродните батерии се смятат за по-безопасни от литиево-йонните, поради по-малкия риск от прегряване.

Освен това се твърди, че силициево-въглеродните батерии имат по-висока енергийна плътност в сравнение с литиево-йонните батерии. Това означава, че в същия размер може да се „нагнети” много повече енергиен заряд и, че производителите могат да намалят размера на устройството, без да намаляват капацитета.

Не на последно място – силицият и въглеродът са материали, лесно достъпни навсякъде по света. Това означава, че е почти невъзможно да поскъпнат, както се случва с литиевите батерии на фона на нарастващото търсене на акумулатори и ограничения брой локации за добив на литий.

Honor е първата компания, която включва силициево-въглеродна батерия в своите смартфони. Но може би скоро и други производители ще я последват, предвид описаните предимства.

Зареждането на батерията става чрез USB-C кабел. В огромната кутия, в която идва Magic V2, има такъв: USB-C към USB-C, с който устройството може да се зарежда от лаптоп, например. Ако обаче искате да го зареждате „от контакта”, ще трябва да си потърсите адаптер и евентуално кабел USB-A към USB-C. Magic V2 не поддържа безжично зареждане, уви.

За „желязото” и неговия звук

Magic V2 работи с процесор от Qualcomm, а именно Snapdragon 8 Gen 2. Това бе най-новият процесор към момента на обявяване на сгъваемия телефон. С такова изчислително „сърце” и с 16 GB памет, Magic V2 може да се справи с почти всичко, което му се възложи да прави, без да се затруднява да работи с няколко активно използвани приложения едновременно. Всичко това е съчетано с 512GB памет за снимки, видео и всякакво друго съдържание.

Долният ръб на телефона, макар и доста тънък, е побрал две „колонки” за звук. Той е е чист и доста мощен. Разбира се, не може да се сравнява със звученето на истински музикални колони или слушалки. Ако искате да се насладите на музиката, която си пускате, или на игрите, които играете, ще трябва да се ориентирате към външно аудио-устройство, което да се свързва чрез Bluetooth или USB-C (аудио-жак няма).


Цялото това удоволствие трябва доста да се пази от въздействията на външната околна среда. Производителят не е указал рейтинг за защита от прах и вода. В помощ на потребителите телефонът идва в комплект с калъфче със същия дизайн като телефона: имитира матова черна кожа.

Софтуер и AI

Magic V2 работи с MagicOS 7.2, базирана на Android 13, която – според Honor – добавя множество интелигентни функции за подпомагане на многозадачността. Разбира се, има и елементи на изкуствен разум. Почти всеки голям производител на смартфони се възползва от еуфорията около AI.

Едно много ценно допълнение в тази посока е наречено „Privacy Call”. Това е базирана на изкуствен интелект „насочена звукова технология”. Предназначена е да предотврати „звуково изтичане”. Става дума за случаите, когато човекът, с когото говорите, може да бъде чут от хората около вас, дори ако не говори силно.

Honor казва, че екранът и приемникът работят заедно в синхрон, за да регулират силата на звука на входящото аудио, за да отговарят на различни среди. При нашите тестове изглеждаше, че технологията действително работи така, както е описано.

Заключение

Цялостното впечатление от сгъваемия Magic V2 е, че е лек, тънък и с доста издръжлива батерия, което го прави отличен сгъваем телефон в книжен стил. Размерът и теглото са недостатък за сгъваемите телефони и Honor Magic V2 е убедителен в решаването на тази драма.

Спецификациите му са от висок клас, включително бърз процесор, отлични камери, издръжлив вътрешен екран, дълготрайна и надеждна батерия.  Дизайнът също е атрактивен и даже лекичко съжаляваме, че тестовият модел, който дойде при нас, е черен, защото копринено-лилавият е още по-магнетичен за окото.

Със сигурност щеше да е добре да има сертификат за защита от увреждания от прах и вода, опция за безжично зареждане и най-новата версия на Android. Да се надяваме, че Honor работи по тези въпроси.

Наличност и цена

Сгъваемият 5G смартфон Honor Magic V2 е широко достъпен в търговската мрежа у нас от партньорите на производителя, в цветове черен и лилав. Този забележителен смартфон-таблет се предлага на цена около 3300-3500 лв. с ДДС и гаранция 24 месеца, както и на изплащане заедно с мобилен план от телеком операторите.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар