Google се връща в играта за очила с добавена реалност

Google демонстрира AI асистент, който работи както на смартфон, така и на AR очила
(снимка: стоп кадър Project Astra / YouTube)

Конференцията Google I/O изненада с анонс на нова разработката на очила за добавена реалност (AR). Google показа два прототипа на AR асистент, който работи както на смартфон, така и на AR очила, в демонстрационен видеоклип на Project Astra, намеквайки, че се връща в надпреварата в тази перспективна ниша.

Въпреки съкращенията в AR подразделението през 2023 г., Google продължава да работи по очила с добавена реалност. Новите прототипи се отличават от предишната концепция на Project Iris с преработен дизайн – те имат извит мост на носа вместо плосък, както беше в очилата от 2022 г., отбелязва The Verge.

В официалното описание на видеоклипа в YouTube компанията потвърди, че втората част от демонстрацията се изпълнява на „прототипно устройство за очила”. „Показаните очила са функционален изследователски прототип, разработен от нашия AR екип в Google. В момента нямаме планове за стартиране [на новия продукт], които да споделим”, каза говорителят на Google Джейн Парк.

Наличието на нови прототипи предполага, че Google продължава да инвестира в разработката на AR очила. Въпреки нарастващата конкуренция от компании като Meta, интернет корпорацията се надява да съживи набега си на пазара на носими устройства.

По-рано Google планираше да започне публично тестване на своите AR очила в средата на 2022 г. По това време компанията постигна значителен напредък в развитието на технологията. Но след съкращенията и намаляването на персонала в отдела за AR, тези планове изглежда са отложени.

Разкриването на нови прототипи показва, че Google не се е отказала от амбициите си към AR очилата. Не е ясно обаче кога компанията планира да пусне търговски продукт на пазара. Тъй като разработката продължава, ще бъде интересно да се види как Google подобрява дизайна, функциите и цялостното усещане на своята носима AR технология.

Коментар