Защо „AI PC” скоро ще стане остарял термин

AI компютрите и AI смартфоните скоро ще станат нещо обичайно като интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Ерата на изкуствения интелект (AI) на „ръба” (при крайните устройства) е тук и компаниите нямат търпение да покажат своите решения. Очакват се демонстрации на AI PC и други продукти с изкуствен интелект на изложението Computex 2024 в Тайпе, Тайван от 4-7 юни.

Парадоксално, експерти от индустрията прогнозираха на форум в тайванската столица, че фразите „Компютри с изкуствен интелект” или „смартфони с изкуствен интелект” ще бъдат остарели само след няколко години.

„AI ще окаже голямо влияние точно както интернет върху живота ни”, каза T. H. Тунг, председател на Pegatron, производствен партньор на Apple. „Вече не казваме, че смартфоните и компютрите, които използваме, са „интернет” смартфони или персонални компютри, защото интернет за нас сега е като водата за рибата. Чувстваме се толкова раздразнени без интернет връзки, а изкуственият интелект ще бъде такъв за нас в бъдеще”, допълва Тунг, цитиран от Digitimes.

„Изкуственият интелект ще бъде толкова вездесъщ, че вече никой няма да говори за AI компютри или AI смартфони”, съгласен е Самсън Ху, съизпълнителен директор на Asus Group, но подчертава, че 2024 г. е само началото на AI в крайните устройства.

Центърът за пазарно разузнаване (MIC) на Института за информационна индустрия (III) на Тайван изчислява, че 15% от преносимите компютри, които ще бъдат продадени тази година, ще имат изкуствен интелект, но след 3 години, до 2027-а, нивото им на навлизане ще достигне 66%.

Тенденцията да има AI навсякъде се очаква да стимулира растежа на търсенето на полупроводници, коментираха на форума мениджъри от Intel и Qualcomm. Според Грейс Уанг, вицепрезидент и генерален директор на Intel Тайван, след пускането през декември м.г. на процесорите Core Ultra, които са оптимизирани за повече от 500 AI модела, вече са доставени общо 5 милиона компютъра с изкуствен интелект, а до края на 2024 г. броят им ще достигне 40 милиона в целия свят.

Общият адресируем пазар (TAM) за продукти с изкуствен интелект се оценява на 1 трилион щатски долара до края на 2030 г., съобщи Уанг, позовавайки на пазарни прогнози.

ЕсТи Лиу, президент на Qualcomm Tайван, напомни, че поради готовността на 5G/6G комуникациите и напредъка в полупроводниците, позволяващи AI облачни услуги, сега, когато AI идва на „ръба”, мултимодалността ще се превърне в основното течение за AI приложения.

Лиу цитира доклад на McKinsey, според който генеративният AI ще добави от 2,6 до 4,4 трилиона щатски долара икономически ползи годишно за света. Въпреки това, според него, все още има невидими стойности в подобряването на производителността с AI приложения, особено в интелигентното производство и болниците.

Алберт Лиу, главен изпълнителен директор и основател на Kneron, иноватор в блоковете за невронна обработка (NPU), вярва, че в бъдеще Generative Pre-trained Transformers (GPT) ще станат генеративни с подобрено извличане и по този начин скоро ще се превърнат в персонализирани и мултимодални.

„NPU, GPU и CPU ще съществуват хармонично, за да си помагат взаимно при оптимизиране на изчислителната производителност и да постигнат по-добра енергийна ефективност при изпълнение на различни задачи в хибриден (онлайн и офлайн) режим”, прогнозира Алберт Лиу.

Широкото възприемане на периферни изчислителни устройства с изкуствен интелект ще бъде първата стъпка от навлизането на AI във всяка област от човешкия живот. Необходими са обаче иновации в потребителските приложения и механизми, подобряващи защитата на поверителността и киберсигурността, за да се спечели доверието на потребителите, така че AI да стане толкова повсеместен, колкото е интернет днес.

Коментар