Windows 11 за IoT приложения – лека, непретенциозна ОС

Новата версия на Windows 11 за IoT приложения премахва много от ограниченията на обикновената десктоп Windows 11, без да губи функционалност (снимка: Microsoft)

Противно на всички традиции, Microsoft пусна специална версия на Windows 11 за работа на слаби компютри. Компанията значително понижи хардуерните изисквания на Windows 11 в новото специално издание IoT Enterprise LTSC 2024. Операционната система ще може да работи с наследени видео карти с или без поддръжка на DirectX 10, а TPM и Secure Boot вече не са необходими.

Microsoft публикува системните изисквания за новото издание на Windows 11 – IoT Enterprise LTSC 2024, чиито изображения станаха публично достъпни на 24 май 2024 г.. Една от най-забележителните характеристики на това издание са по-ниските системни изисквания, в сравнение с други членове на семейството Windows, отбелязва Tom’s Hardware. Така например, новата версия може да работи с оборудване без поддръжка на TPM 2.0 (Trusted Platform Module) и технологията Secure Boot.

Пълноценен Windows

Windows 11 IoT Enterprise е пълноценна версия на Windows 11 в нейния корпоративен вариант, насочена към използване в свързани устройства като банкомати, точки за приемане на плащания (PoS терминали), информационни павилиони (инфомати) и системи за промишлена автоматизация.

С други думи, този вариант на системата не е предназначен за настолни компютри или лаптопи, въпреки че може да се използва на такива устройства.

Microsoft предлага два канала за лицензиране за Windows 11 IoT Enterprise: GAC (Канал за обща наличност) и LTSC. Като част от LTSC, корпорацията осигурява дългосрочна техническа поддръжка на системата за 10 години.

Занижени системни изисквания

Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024 налага значително по-малко строги изисквания към използвания хардуер, в сравнение с „обикновения” Windows 11.

Настолен Windows 11 изисква поне двуядрен 64-битов централен процесор с тактова честота 1 GHz, 4 GB RAM и 64 GB свободно място на твърдия диск или SSD, графичен адаптер, съвместим с DirectX 12 , UEFI с функция за защитено зареждане и поддръжка на TPM 2.0.

Задължителното наличие на поддръжка на TPM 2.0 значително ограничи възможностите за мигриране от Windows 10, чийто жизнен цикъл ще приключи през 2025 г., към текущата версия на операционната система, която в резултат на това не успя да изпревари „десетката” по популярност.

От своя страна, IoT компилацията на Windows 11 може да се инсталира на устройства без поддръжка на технология за сигурно зареждане и доверен платформен модул. Освен това не изисква UEFI и може да работи на традиционни системи, базирани на BIOS. В сегмента на настолните компютри по-голямата част от дънните платки, произвеждани днес, са оборудвани с по-модерен и функционален UEFI чип.

Новата версия може лесно да се справи с 2 GB RAM и 16 GB енергонезависима памет – това може да бъде SSD, твърд диск (HDD), хибриден твърд диск (SSHD; HDD с малък обем интегрирана високоскоростна флаш памет) или устройства, базирани на флаш памет (eMMC, SD, USB). Въпреки това, според изискванията, публикувани от Microsoft, SSD устройство все още е за предпочитане в случай на Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024.

В допълнение, Windows 11 IoT Enterprise LTSC ще може да работи с процесори, произведени от AMD, Intel, NXP и Qualcomm (общо 10 модела). Нейният предшественик, Windows 10 IoT Enterprise LTSC, не поддържаше Arm чиповете на Qualcomm. По-рано този месец Microsoft обяви актуализирана линия лаптопи Surface Windows на база Arm архитектура и по-специално процесори Qualcomm Snapdragon X.

И накрая, Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024 има много скромни изисквания за дисплеи и видео карти. Докато други издания на операционната система изискват поддръжка на графичен процесор, съвместим с DirectX версия 12, то IoT версията се задоволява с DirectX 10 или графичен чип без поддръжка за този инструментариум.

Нещо повече, Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024 може да работи с екрани с нестандартна разделителна способност или без свързване на устройство за визуален изход, докато „класическият” Windows 11 изисква монитор с диагонал поне 9 инча, работещ най-малко с резолюция от 720p (1280×720 пиксела).

За тесен кръг задачи

По-ниските изисквания, наложени от Windows 11 IoT Enterprise LTSC към хардуера, се дължат на факта, че системата е проектирана да решава тесен кръг от доста специфични задачи. Един банкомат, например, трябва да изпълнява основната си функция – издаване на пари в брой на притежателите на банкови карти и няма нужда от екран с висока резолюция за показване на триизмерни графики.

На устройства, за които е предназначена Windows 11 IoT Enterprise LTSC, по правило не работят повече от пет приложения едновременно, а често – само едно приложение.

И накрая, Windows в изданието Enterprise LTSC е лишена от редица функции за сигурност, които са от значение за „обикновения” Windows 11, , за да спести изчислителни ресурси. Устройствата, базирани на IoT версията, обикновено са подсигурени със защитни стени и имат ограничен достъп към мрежата.

AI PC правят Windows 11 още по-капризна 

Но Microsoft, очевидно, не планира да проявява снизходителност към потребителите на персонални компютри. Напротив, изискванията за десктоп версията на Windows се очаква само да нарастват в бъдеще.

Според Tom’s Hardware, за да работят напълно с Windows AI инструменти, компютрите скоро ще изискват поне 16 GB RAM, както и хардуерен ускорител на AI алгоритми с изчислителна мощност от 40 TOPS.

Освен това Microsoft наскоро промени системните изисквания на Windows 11, добавяйки задължителна процесорна поддръжка за POPCNT (брои зададените битове в машинна дума). Тази инструкция е част от набора SSE4.2 в чиповете на Intel и AMD и се поддържа само от относително модерни процесори.

Коментар