Смартфоните ни са пълни с неуспешни снимки

Европейците имат средно по 268 „неуспешни снимки” на телефоните си
(снимка: CC0 Public Domain)

Три четвърти от хората в Европа правят по няколко снимки с телефоните си, преди да са удовлетворени от перфектния портретен фотос. Жените са на първо място по неуспешни снимки с над 100 повече пропилени снимки на средностатистически мобилен телефон от мъжете, сочи проучване на Honor.

Мобилните телефони в Европа са претъпкани с неизползвани и ненужни изображения. 75% от европейците редовно правят няколко снимки преди да се спрат на желаното изображение на любим човек. Това означава, че европейците имат средно 268 неуспешни снимки, които заемат ценно място в телефоните им. А 12% имат фрапиращите 400+ несполучливи фотоси!

Жените имат над 100 повече неуспешни снимки на телефона си в сравнение с мъжете – средно 330 неизползваеми изображения срещу 224, според данните от проучването. Възрастта също играе роля: поколението Z има най-много заснети, но неудачни снимки на смартфоните си – цели 360, докато 35-45-годишните складират по-скромните 200 неизползвани снимки.

Проучването на Honor разкрива, че почти една трета от европейците на възраст между 18-45 години се смущават, когато на някой му отнеме прекалено дълго, за да им направи добра снимка, а всеки пети (20%) е разочарован, ако фотографските умения на техен приятел или роднина не са на ниво.

Фотографските умения са нещо, което хората търсят в потенциалния си партньор. Почти една трета (30%) заявяват, че се чувстват по-специални, ако някой иска да ги снима, а 13% признават, че е по-вероятно да излязат на среща с някого, ако той е добър в правенето на снимки.

За малцина липсата на умения в правенето на снимки може да доведе до проблеми в отношенията и дори прекъсването им. Цели 6% са спрели да говорят с някого заради лоша снимка, докато 5% са прекратили отношенията си с някого, защото не са харесали снимката, която им е направена. 14% са имали спор с някого заради тяхна снимка, която не им харесва.

Близо половината от запитаните (46%) изпитват огромен натиск да направят добра снимка, когато бъдат помолени да направят това, а повече от една трета (36%) от хората признават, че не знаят как да направят сполучлива портретна снимка.

Въпреки натиска от очакванията да представят съвършенството на обекта в снимки, 59% казват, че правенето на успешни портретни снимки ги кара да се чувстват добре. Една трета (34%) от респондентите заявяват, че добрата портретна снимка може да разкрие повече от същността на някого, а 49% харесват, когато портретът съумява да улови личностното излъчване на снимания.

„Улавянето на същността на човека чрез портретна фотография е форма на изкуство и резултатите от нашите изследвания подчертават нарастващото желание за това в ежедневието ни”, коментира резултатите от проучването Калин Клеж, маркетинг директор на Honor за Румъния, България, Северна Македония и Република Молдова.

Същевременно Honor подготвя пазарния дебют на авангардната серия смартфони H200. Компанията набляга на усъвършенстваната AI технология за портретна фотография, с която потребителите ще кажат сбогом на аматьорските снимки.

Коментар