Python или JavaScript – кой е по-популярен сред програмистите

Данните на анализаторите за популярността на езиците за програмиране се разминават
(снимка: CC0 Public Domain)

Python се оказа на второ място в нова класация на езиците за програмиране по отношение на броя на хората, които пишат на него. JavaScript го изпреварва с огромна разлика, а любимият на мнозина разработчици Java е на трето място. Общността на Rust, език за програмиране, обичан от хакерите, също се разраства много бързо.

Езикът за програмиране JavaScript е най-търсеният в света, съдейки по размера на общността на разработчиците, пряко свързана с него. 25,2 милиона души по света използват този език, срещу 18,2 милиона за Python, според анализаторската компания SlashData.

Данните на SlashData противоречат на рейтинга на Tiobe, който също оценява популярността на езиците за програмиране. В този списък Python е на първо място от октомври 2021 г. През юни 2024 г. JavaScript е едва на шеста позиция в класацията, която е съставена въз основа на популярността на езиците за програмиране сред програмистите. 

По-специално, рейтингът на Tiobe взема предвид броя на заявките за определен език в популярните търсачки и интензивността на обсъждането му в специализирани ресурси. С други думи, методологията на Tiobe е различна от тази на SlashData.

Третото място в класацията на SlashData е заето от езика Java – размерът на неговата глобална общност достигна 17,7 милиона души, тоест Java в близко бъдеще може да измести Python от второто място, което Java заемаше преди това. 

Четвъртото място в класацията заема C++ (11,6 милиона души), а топ 5 затваря C# – той има 10,2 милиона. Езикът C е на осмо място с резултат от 6,5 милиона души.

Защо JavaScript

Експертите на SlashData са уверени, че JavaScript няма да напусне първия ред в обозримо бъдеще, тъй като през последната година броят на разработчиците, които го използват, се е увеличил с 4 милиона. Но компанията отбелязва, че JavaScript в момента изпитва най-ниското си ниво – той се използва от 52% от начинаещите програмисти (с по-малко от три години опит) и от 62% от опитни разработчици.

От това следва, че нарастването на популярността на JavaScript се движи предимно от опитни разработчици. Въпреки това програмистите, които тепърва започват кариерата си, е много вероятно да се присъединят към JavaScript общността, според SlashData. Така че дори ако популярността на JavaScript се забави, той едва ли скоро ще бъде свален от първото място.

Битката на Python и Java

В класацията на езиците за програмиране на SlashData за 2023 г. Python беше на трето място, тоест успя да изпревари Java в рамките на една година. Общността на Python нарасна с 2,1 милиона души през годината, а привържениците на Java се увеличиха с 1,2 милиона за същия период от време.

Растежът на Python може да е свързан с текущия шум около машинното обучение и изкуствения интелект, смятат анализатори от SlashData. В тези области има много библиотеки за Python, както и силна общност.

Първите три езика са много далеч пред преследвачите си. Докато общността на Java има 17,7 милиона души, C, който е на четвърто място, може да се похвали само с 11,4 милиона, тоест разликата е 6,3 милиона.

Най-лошите показатели в класацията на SlashData имат езиците Objective-C (2,7 милиона), Ruby (2,5 милиона) и Lua (1,8 милиона).

Приносът на хакерите

Анализаторите на SlashData обръщат специално внимание на случващото се с езика Rust. Той е много популярен сред киберпрестъпниците и авторите на вируси. През последните две години общността Rust се е удвоила – през първото тримесечие на 2022 г. тя включва 2 милиона души, а през първото тримесечие на 2024 г. броят им вече е 4 милиона. Ръстът спрямо първото тримесечие на 2023 г. е 33%.

В текущата класация на SlashData езикът Rust заема 12-то място. Анализаторите на Tiobe отбелязват нарастване на популярността му – в тяхната класация за юни 2024 г. Rust е на 17-то място спрямо 20-то година по-рано, като това е най-добрият му резултат. За сравнение, през декември 2012 г. Rust беше класиран на 211-то място.

Разработчиците, пишещи на Rust, отбелязват, че на този език е много по-лесно да се пише код и да се отстраняват грешки, отколкото например на C++. 

Коментар