САЩ затягат ограниченията върху AI чиповете за Китай

САЩ разглеждат по-нататъшни ограничения върху достъпа на Китай до AI чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Съединените щати могат допълнително да затегнат ограниченията върху достъпа на Китай до технология за чипове, която е критично важна за разработките с изкуствен интелект, съобщи Блумбърг.

Администрацията на Байдън обмисля действия, насочени към високотехнологичната архитектура за чипове, известна като “gate all-around”, или GAA. Тази технология се отнася до нова транзисторна архитектура, която осигурява по-висока производителност и по-ниска консумация на енергия.

Samsung Electronics вече започна производство на 3-нанометрови чипове по GAA технология, а тайванската TSMC обяви, че планира да включи GAA в своите предстоящи 2-нанометрови чипове.

След репортажите за намеренията на Вашингтон да ограничи достъпа на Китай до GAA, акциите на TSMC и Samsung поскъпнаха съответно с 1,6% и 0,4% по време на търговията в сряда сутринта в Азия.

САЩ все още „определят обхвата на потенциално правило” и не е ясно кога този процес ще приключи, отбелязва Блумбърг. Мерките целят да направят по-трудно за Китай да изгради напреднали изчислителни системи, необходими за създаване и управление на AI модели.

Министерството на търговията на САЩ и Бюрото за промишленост и сигурност, които наблюдават контрола върху износа, все още не са коментирали официално публикацията на Блумбърг.

От октомври 2022 година САЩ въведоха поредица от мерки за контрол върху износа, насочени към ограничаване на достъпа на Китай до усъвършенствани технологии за чипове, особено тези, използвани в приложенията с изкуствен интелект.

След това, през октомври миналата година, администрацията на Байдън допълнително затегна ограниченията за износ на AI чипове за Китай, опитвайки се да спре доставките на по-модерните чипове от Nvidia и други фирми.

Проекто-версията на потенциалните ограничения на GAA се счита за „прекалено широка”, отбелязва Блумбърг. Не е ясно дали мярката ще бъде насочена към развитието на GAA в Китай или ще забрани на чуждестранни компании да продават технологията на китайски клиенти.

През май т.г. Китай задели 344 милиарда юана (47,5 милиарда долара) в трети фонд за полупроводници, разглеждан като ход за повишаване на „самоувереността в науката и технологиите”. Това се случва в момент, когато страни като САЩ и Холандия се стремят да ограничат технологичната мощ на Китай.

По-рано тази година холандското правителство забрани на производителя на оборудване за чипове ASML да изнася някои от своите инструменти в Китай.

Коментар