Избор на компютър за дома и малкия офис

Покупката на нов персонален компютър е чувствителен разход за домашния потребител и малката фирма. Затова изборът изисква внимателна преценка на възможните варианти и извличане на най-доброто съотношение цена–производителност.
Хубавото е, че цените на компютрите стават все по-достъпни, като в същото време производителността нараства. Развитието обаче непрекъснато поднася нови технологии и спецификации, които в един момент могат да доведат до объркване.
Процесор
Всичко се върти около процесора. От него зависи и изборът на останали компоненти в системата. През изминаващата година процесорната технология претърпя доста промени. Последното се случи съвсем скоро, когато Intel представи четириядрените процесори (Quad-core).
За малкия бизнес обаче толкова изчислителна мощност едва ли ще е необходима, така че четириядреното решение не е ценово ефективно. Съществуващите дву-ядрени процесори осигуряват отлична производителност на доста по-поносими цени. И Intel, и AMD имат подходящи решения от този клас. При Intel вариантите са два – Pentium D и много по–добрият Core 2 Duo, който в момента осигурява най–производителното решение в този сегмент.
Какво значение има за потребителите, че един процесор е двуядрен? Най–голямата полза е при мултизадачната работа, т.е. при едновременната работа с няколко приложения. Например, докато пишете документ, можете да си пуснете проверка за вируси и така да спестите време, като не усетите забавяне в производителността.
Други предимства на новата архитектура са по-ниската консумация на електроенергия и отделянето на по-малко топлина. Това означава по-бавни вентилатори и по-безшумна работна среда.
Ако гледате в бъдещето, то тогава определено трябва да се насочите към персонален компютър с двуядрен процесор. И AMD Athlon 64 X2, и Core 2 Duo са добър избор. Избягвайте неефикасния опит в лицето на двуядрения процесор Pentium D. Също така не се заблуждавайте и от мегахерците – повечето в случая не означава непременно по–добре. Много от по-старите процесори, например Pentium 4, работят на по-високи честоти в сравнение с Core 2 Duo, но всъщност реалната им производителност е в пъти по–малка.
Тези, които търсят производително решение, но на по-ниска цена, могат да се насочат към едноядрен процесор AMD Athlon 64. Конкурентното решение са процесорите Pentium 4, но те отстъпват по производителност и енергийна ефективност. Най-икономичното решение се свежда до избор между AMD Sempron и Intel Celeron процесор.
Оперативна памет
В момента повечето персонални системи се предлагат с памети от типа DDR2 с множество вариации в честотата. Тя варира между 400 MHz и 1 000 MHz, като масово се използват памети на 533, 667 или 800 MHz. Последната, разбира се, е най–бърза, но при реалната работа разликата не е толкова голяма.
По-важен е обемът на паметта. Затова при избора трябва да се уверите, че ще имате възможност да добавите още памет и по този начин да повишете производителността на системата, без да се налага подмяна на закупения хардуер. Повечето РС-та, предназначени за малкия бизнес, включват 512МВ памет, което ще е напълно достатъчно при работа с офис приложения, имейл, сърфиране в Интернет и други по–леки задачи. За по-комфортна работа е препоръчително да си купите система с 1GB памет.
Твърд диск
В момента се използват основно твърди дискове Serial ATA, които предлагат по–високи скорости на трансфер на данните от диска към паметта, в сравнение с предходната технология. Като цяло скоростта не е постоянна и не достига до рекламираните скорости на SATA, които са теоретично максималните.
Важен параметър, който трябва да вземете под внимание, е скоростта на въртене, която се измерва в обороти в минута (RPM). Повечето дискове имат 7200 RPM. Избягвайте такива със скорост 5400 RPM. Ако пък се занимавате с обработка на видео с висока резолюция, тогава се насочете към дискове с 10 000 RPM.
Какъв капацитет на диска да изберете зависи много от това с какви задачи ще се занимавате. За цялостна офис дейност напълно достатъчен ще ви бъдат 80GB – обем, който ви позволи да съхранявате голямо количество документи. Все по-често срещани са дисковете по 160GB. Но ако се върнем пак на примера с обработка на видео файлове и тяхното съхранение, то тогава определено се насочете към доста по–голям капацитет – 250GB и нагоре.
Възможността за добавяне на дискове също трябва да бъде взета под внимание, но тя не е критична, тъй като днес са налични множество външни модели твърди дискове.
Поддръжката на RAID е добра идея, ако искате да резервирате информацията на диска, като използвате огледален режим. В случай на повреда на един от дисковете, то на другия ще имате цялостно копие на данните.
Мрежа
Много от сега продаваните РС поддържат мрежа Gigabit Ethernet, която осигурява по–високи скорости от стандартния 100Mbps Fast Ethernet (около десет пъти).
Видео подсистема
Ако се занимавате с редактиране на видео с висока резолюция, CAD и 3D моделиране, трябва да се замислите за сериозно видео решение. В случай, че възнамерявате да работите с два монитора, също ще се наложи да изберете нестандартно решение. Във всички останали случаи, т.е. при работа с текстови документи и таблици, електронна поща и сърфиране в мрежата, дори и интегрираните на дънната платка видео решения ще ви свършат работа.
Операционна система
Между версиите XP Home и Professional на Windows има разлика. В някои случаи потребителският вариант на операционната система може да попречи за нормалната работа, тъй като има ограничения. При нея отсъстват възможността “remote desktop”, автоматично възстановяване на системата, или ASR, и няколко други. Разбира се, Home версията позволява общо ползване на дискове и принтери, така че за по-обикновена работа тя е достатъчна.
Колкото до Windows Vista, наследникът на Windows XP, очаквана за масовия пазар през януари, тя поставя нови, по-високи изисквания към хардуера. Vista ще се нуждае поне от 512МВ системна памет и процесор, работещ на 1 GHz. Като цяло това са параметри, покривани от повечето налични в момента компютри.
Новият интерфейс на операционната система (Aero) изисква и по–добра видео карта. Интегрираните на дъното решения в общия случай няма да могат да поддържат пълноценно функционалността на Aero, което практически означава, че вашата Vista ще изглежда като Windows XP. Системите, готови за новата операционна система, се маркират от производителите като “Windows Vista Capable”.
Ако искате да се насладите пълноценно на новия визуален стил, то тогава трябва да се насочите към система с етикет Windows Vista Premium Ready. Имайте предвид, че дори първоначално да се насочите към интегрирано видео, на по-късен етап можете да добавите подходяща видео карта и да се насладите на Vista в пълния й блясък.
Алтернативата Mac
Ако цената е на първо място за вас, компютрите Macintosh не са алтернатива. Но тези, които са склонни да отделят по-голям бюджет за персонален компютър, срещу парите си за Mac ще получат една добре работеща система, много по-рядко страдаща от вируси и други зловредни приложения, плюс доста стилен и компактен външен вид.
Интеграцията на Mac в Windows мрежа е лесна, като без проблем ще можете да ползвате съвместно принтери и файлове. Софтуерното осигуряване е на добро ниво, като повечето програми, на които сте свикнали да работите на РС, имат и свои Mac аналози, така че отпада нуждата от изучаване на софтуер.
Apple предлага две десктоп системи – iMac и Mac Pro. Цената на Pro определено е доста висока, но пък системата предлага и много висока производителност. Ако ви трябва компютър за обикновени офис задачи и предпочитате Apple, то тогава iMac подходящо решение. Като дори ще спестите и място, тъй като всичко в тази система е интегрирано в един блок, вкл. монитора.

Няколко думи за Linux

Колкото до операционната система Linux – да, тя е реална алтернатива на Windows и едва ли някой може да оспори това. Системата е доста стабилна, без проблеми със зловреден софтуер. Новите версии на популярните Linux системи, например Suse или набиращата скорост Ubuntu, вече са и значително по-лесни за усвояване. Все пак, за начинаещи потребители задачи като инсталиране на драйвери, софтуер, програми или пък настройка на мрежата са далеч по-лесни с Windows, отколкото на някоя Linux дистрибуция. По-опитните сами могат да преценят дали да ползват Windows или Linux.

по темата: „Избор на компютър за дома и малкия офис”

добавете коментар...

  1. Тодор

    Линукс е труден само за тези които НЕ ЗНАЯТ да работят с него. Ще се съгласите, че със шофьорска книжка не може да се управлява космическа совалка. Линукс предлага ПЪЛЕН КОНТРОЛ над системата ви и затова изисква по-задълбочени познания. Другият вариант е да плащате на някого да администрира системата ви, било то голям дистрибутор (ако сте корпоративен клиент – малка, средна или голяма фирма), било то на отделен човек – системен администратор (ако сте домашен потребител).
    И в двата случая една добре администрирана Линукс система е достатъчно приятелски настроена към потребителя (user friendly).
    Накратко – Линукс НЕ Е безплатен! (макар самия софтуер да не струва нищо) Или трябва да инвестирате в себе си и да го научите, или да плащате за системна администрация.

    Добра идея е да си купувате хардуер, който е 100% съвместим с Линукс поради две основни причини: 1. Дава ви свободата на избор коя операционна система да ползвате; 2. При евентуална покупка на нов компютър, стария ще можете да продадете на по-широк кръг хора.

    Относно Виста: това е поредното отроче на Майкрософт, което не предлага нищо кой знае какво революционно. При нея си струва да се обърне внимание на две неща: 1. Големите (направо нереални) минимални хардуерни изисквания; 2. Интегрирането на технологии като DRM (Digital Rights Managment) и TC (Trusted Computing), които в крайна сметка силно ограничават правата на потребителя. За повече информация относно клопките при преминаването към Виста вижте този сайт:
    http://badvista.fsf.org/

    За финал, преминаването към Виста е много лоша идея, ако държите на парите си и свободата си.

  2. Иван

    Всичко зависи от потребителят.Ако последният е свикнал да работи с Windows,то интерфейса на останалите ще му изглежда непривичен.Съветвам потребителите при покупката на нов компютър да се спрат на конфигурация,която да отогваря на изискванията на новата Widows Vista-минимум 512 RAM и добра видеокарта.Препоръчително е да се разолага с 1024 RAM за да може да се откриват по някоко приложения едновременно.Ако качеството на видео картата е ниско или тя е интегрирана в дънната платка не могат да се изплзват пълноценно ресурсите на новата операционнна система

  3. Читател

    За Уиндоус и Мак разбрахме, но защо не сте казали нищо за Линукс?

Коментар