IPO губи привлекателност за технологичните стартъпи

На Уолстрийт е тихо за предложенията на нови технологични стартъпи
(снимка: CC0 Public Domain)

Силициевата долина е известна със създаването на технологични бизнеси, които започват в гаражи и се превръщат в публично търгувани компании, повсеместно известни по целия свят. От Oracle и Microsoft към Google и Facebook, публичните пазари са отговорни за превръщането на амбициозните предприемачи, основатели на технологични стартъпи, в милиардери.

Но привлекателността на IPO-то (първичното публично предлагане на акции) намалява, според проучване, публикувано тази седмица от стартъп ускорителя Techstars. От 1550 предприемачи, анкетирани от Techstars, само 15% са заявили, че тяхната дългосрочна цел е IPO. Това е спад от 16% спрямо година по-рано, отбелязва CNBC.

След продължителен бичи пазар на софтуерни и интернет акции с висок растеж, технологичният IPO пазар се срина през 2022 г., поради растящата инфлация и покачващите се лихвени проценти, които изтласкаха инвеститорите от зоната на риска, намалиха оценките на компаниите и принудиха много от тях да отложат плановете си за излизане на борсата.

Предходната 2021 година беше рекордна по отношение на нови IPO предложения от компании като Roblox, Robinhood, Rivian и UiPath. Но през последните две години и половина имаше малко забележителни технологични IPO-та.

„В комбинация с липсата на увереност, че IPO-тата ще се възстановят в кратки срокове, данните от тази година допълнително подчертават тенденцията, че стартиращите компании остават частни за по-дълго време, а IPO-тата не са от полза за огромното мнозинство от предприемачите в ранен етап”, отбелязва докладът на Techstars.

34% от анкетираните предприемачи предпочитат да бъдат придобити от публично търгувана компания, спрямо 36% през миналата година, докато 30% посочват, че целта им е да останат частни или независими, спрямо 28% в предишния доклад.

Същевременно инвестиционните банки се подготвят за възстановяване на пазара. Колин Стюарт, глобален ръководител на технологичните капиталови пазари в Morgan Stanley, каза по-рано, че „пазарът на IPO се завръща”. Той прогнозира, че 10 до 15 технологични компании може да станат публични до края на текущата година.

Стюарт цитира скъпите и добре търгувани първични публични предлагания като „добро предпоставка за бъдещето”. Коментарите на Стюарт дойдоха след като през март Reddit стана първата голяма компания за социални медии, която проведе IPO след това на Pinterest от 2019 г.

Astera Labs, която продава чипове за изкуствен интелект на центрове за данни на облачни и инфраструктурни компании, стана публична същата седмица, последвана през април от компанията за управление на данни Rubrik.

Преди това, през септември 2023 г., имаше кратък скок в активността, когато на борсата дебютираха дизайнерът на чипове Arm, компанията за доставка на хранителни стоки Instacart и доставчикът на облачен софтуер Klaviyo.

Въпреки това, в сравнение с периода преди 2022 г., на Уолстрийт беше предимно тихо за нови технологични компании. Несигурността около президентските избори през ноември предполага недостиг на сделки до края на годината.

„Имаме предстоящи избори, които няма да помогнат на пазара през второто полугодие”, коментира Атина Теодору, ръководител на софтуерното банкиране за региона на Европа в UBS. „Наистина очакваме пазарът да остане заглушен през H2”, допълни тя, като не пропусна да отбележи, че IPO пазарът в Европа е започнал да дава признаци на живот.

Коментар