Eфективността на всички типове слънчеви клетки се повишава

Всички типове слънчеви клетки са повишили ефективността си, показа ново изследователско проучване, придружено с таблица за ефективност на соларните панели
(снимка: CC0 Public Domain)

Международната изследователска група, ръководена от професор Мартин Грийн от Университета на Нов Южен Уелс (UNSW) в Австралия, публикува версия 64 на „таблиците за ефективност на слънчевите клетки“ в изданието „Progress in Photovoltaics“. Учените казват, че са добавили 19 нови резултата към таблиците от декември. Налице е силен напредък в цялата гама от технологии за слънчеви клетки, включително силициеви, халкогенидни, органични и перовскитни.

Голямо постижение е ефективността от 27,3% на силициевата HBC соларна клетка, представена от китайския производител Longi в края на май. „Клетката, установяваща нов категоричен рекорд за силиций, има контакти за двата поляритета на задната повърхност, ограничаващи загубата поради липсата на контакти на предната осветена повърхност“, пише в документа. „Използван е процес на изцяло лазерно моделиране за по-сложното моделиране на задната повърхност, необходимо за такива устройства.“

Друг приятен резултат е постигането на 34,2% ефективност на преобразуване, която Longi отчете за перовскитно-силициева тандемна слънчева клетка през април с актуализирана стойност от 34,6%, получена през май. Тя бе докладвана на Конференцията за нова енергия в Шанхай през юни (SNEC).

Списъкът също така включва 25,6%-ефективна клетка от n-тип TOPCon с голяма площ, произведена от JA Solar, 26,8%-ефективна клетка от n-тип с голяма площ, произведена от Longi, и 24,9% ефективност, постигната от базираната в Сингапур компания Maxeon с нейния соларен модул IBC.

Освен това таблиците вече включват ефективността от 22,6%, която американската First Solar постигна за клетка от 0,45 cm² от кадмиев телурид (CdTe), както и няколко други тънкослойни слънчеви клетки, базирани на кестерит (CZTSSe) или медно-инидиево-галиев диселенид (CIGS). Те включват достигането на 15% ефективност както за CZTSSe клетките с малка площ, произведени от Китайската академия на науките, така и за пълноразмерен перовскитен модул от 0,8 кв.м., направен от Microquanta – фирма, основана от бивши студенти на UNSW.

Новата версия 64 на таблиците съдържа 19 нови резултата. Групата отбеляза значителни подобрения във всички категории клетки от 1993 г. насам, когато таблиците бяха публикувани за първи път.

Изследователската група включва учени от Съвместния изследователски център на Европейската комисия, германския институт Fraunhofer за слънчеви енергийни системи и института за изследване на слънчевата енергия (ISFH), японския Национален институт за напреднали индустриални науки и технологии и Националната лаборатория за възобновяема енергия на САЩ.

Коментар