Как и защо да внедрим устойчив софтуер

Качеството на разработката на софтуер може да има пряка връзка с потреблението на енергия
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички предприятия трябва да се съсредоточат върху намаляването на въглеродния си отпечатък. Ако могат да създадат по-ефективен софтуер, това ще доведе до намаляване на използваните хардуерни ресурси и следователно на общото въглеродно въздействие.

Зеленото софтуерно инженерство е набор от най-добри практики, насочени към създаване на приложения, които намаляват въглеродните емисии. Движението за зелен софтуер се ускорява бързо. Green Software Foundation вече има над 60 организации-членове, включително технологични гиганти като Microsoft, Google и Intel.

Обща цел

Устойчивият софтуер може да помогне за намаляване на значителното въздействие върху околната среда от разработването на софтуер, казва Тим Юравич, директор на фирмата за бизнес консултации Deloitte Consulting, в интервю за Information Week. „Чрез оптимизиране на използването на ресурсите, устойчивият софтуер помага за създаване на по-екологична цифрова инфраструктура”.

Качеството на разработката на софтуер може да има пряка връзка с потреблението на енергия и следователно с устойчивостта, подчертава Юравич. „Да накараш екипите да мислят за създаване на софтуер по устойчив начин също насърчава дългосрочната жизнеспособност на софтуера чрез използване на ефективни техники за кодиране, намаляване на изискванията за поддръжка и подобряване на скалируемостта – всичко това с цел минимизиране на въглеродния отпечатък”.

Всички предприятия трябва да се съсредоточат върху намаляването на въглеродния си отпечатък, съветва Карл Кокен, вицепрезидент по инженерството в Atrius, софтуерна компания, фокусирана върху управлението на енергията. „Ако можем да създадем по-ефективен софтуер, ще намалим използваните хардуерни ресурси и следователно общото въглеродно въздействие”, казва той.

С появата в организациите на главни служители по устойчивост (CSOs) и техните екипи, както и над половин милион професионалисти в областта на околната среда, социалните въпроси и управлението (ESG), става все по-важно да се разбере въглеродният отпечатък както на предприятието, така и на доставчиците, казва Марк Смит, партньор и ръководител на софтуерните изследвания в технологичната изследователска и консултантска фирма ISG.

Приносът на доставчика е от съществено значение. Софтуерните компании са отговорни за изчисленията и потреблението на своите операции и софтуер, тяхното свързано въздействие върху устойчивостта и как потребителите могат да отчитат ESG показателите, обяснява той.

Множество ползи

Докато устойчивият софтуер намалява потреблението на енергия и въглеродните емисии, той също така осигурява спестяване на оперативни разходи, като позволява подобрено използване на ресурсите.

Чрез изграждане на по-устойчив, ефективен софтуер, внедрителите могат да намалят общата консумация на енергия, включително от сървъри, съхранение, мрежи и, тъй като AI става все по-разпространен, от GPU, казва Кокен. „Това става още по-важно, когато се има предвид бързото развитие и внедряване на AI, който може да бъде особено гладен за енергия”.

Първата стъпка при изграждане на устойчива софтуерна инициатива е поставянето на ясни цели и качествени показатели за успех. Чрез дефиниране на показатели, които са свързани с устойчивостта, се създава количествено измеримо партньорство през целия процес на разработка на софтуер, казва Юравич.

Той също така препоръчва насърчаване на култура на сътрудничество и иновации, при която всички страни са стимулирани да говорят, да представят идеи и да помагат за внедряване на практики за разработка на софтуер, предназначени да постигнат целите за устойчивост.

Насочване към устойчивост

Разработчиците играят основна роля в постигането на устойчивост на предприятието чрез създаване на оптимизиран код, предназначен да минимизира потреблението на енергия, казва Юравич. Те трябва да бъдат насърчавани да използват енергийно ефективни методи за разработка, като тези, предложени от Green Software Foundation, за подобряване на ефективността и удължаване на живота на приложенията. „Организациите могат също да използват възобновяеми енергийни източници за своите центрове за данни и за нуждите на облачните изчисления”, добавя той.

Когато създават нови продукти, разработчиците на софтуер са склонни да използват всички налични ресурси, отбелязва Кокен. Това може да доведе до лоши навици по отношение както на разходите, така и на ефективността, предупреждава той. Освен това, ресурсите, които имат най-голямо въглеродно въздействие, може да имат също и най-висока цена, казва Кокен. “Следователно, в широк смисъл, можете да използвате разходите като начин за измерване на вашето въглеродно въздействие”.

Разработчиците могат също така да направят софтуера по-устойчив, като идентифицират и спрат разточителните дейности. „Изключването на виртуални машини или контейнери, когато не се използват, отхвърлянето им, когато вече не са необходими, и създаването и внедряването на политики за ограничаване на съхранението могат значително да подобрят енергийната ефективност”, казва Кокен.

Мотивация

Когато се обръщате към лидерите на предприятията относно необходимостта от устойчива софтуерна стратегия, започнете с подчертаване на потенциалните спестявания на разходи. „Обикновено най-добрият начин да убедите колегите от ръководството е да се обърнете към портфейла им”, казва Кокен.

Докато повечето ръководители разбират това и биха искали да подкрепят политики, които помагат на околната среда, целите за устойчивост могат да изглеждат неясни, езотерични и скъпи за възприемане, с ниска възвръщаемост на инвестициите. Показвайки как целите за устойчивост ще повлияят положително на бюджетите – и потенциално на бонусите – в дългосрочен план, ентусиазмът за инициативи за устойчиво разработване на софтуер ще се увеличи.

Въпреки че фокусирането върху разходите е полезен инструмент за мотивация, също така е важно да проследите въглеродното въздействие на софтуера на вашата организация, за да покажете къде могат да се направят спестявания, казва Кокен. „Доставчиците на облачни услуги, като Microsoft, предоставят инструментите за това”. Един такъв инструмент е Emissions Impact Dashboard. Има и други безплатни инструменти, включително Cloud Carbon Footprint с отворен код, който позволява на потребителите да оценят въглеродните емисии в различни облаци.

Коментар