Huawei се готви да пусне убиец на Windows

Китайските власти, както и самата Huawei, не пестят средства за разработване на софтуер, който замества западния внос (снимка: Huawei)

Китайският технологичен гигант Huawei е готов да пусне десктоп версия на своята операционна система HarmonyOS. Тя е създадена от самото начало като екосистемна платформа и още в деня на анонса Huawei заяви, че ще я научи да работи на настолни компютри и лаптопи.

От пускането на HarmonyOS изминаха почти пет години, но десктоп версия на платформата няма. Персоналните компютри все още се доминират от Windows. Това обаче скоро може да се промени. HarmonyOS е базирана на Android, но Huawei се стреми да се откъсне от това наследство.

Китайският отговор на Windows

В съвсем близко бъдеще Huawei възнамерява да пусне десктоп модификация на HarmonyOS, съобщи Tom’s Hardware. Настолната операционна система ще може да се инсталира на компютри и лаптопи.

Все още няма точна дата за пускане тази алтернатива на Windows. Според публикацията, HarmonyOS за компютри ще излезе преди края на 2024 г. Но трябва да се има предвид, че Huawei крои планове за популяризиране на такава операционна система от много дълго време.

Още през август 2019 г., когато се появи първата модификация на HarmonyOS, компанията каза, че иска да я научи да работи на компютри. Изминаха почти пет години, но това все още не се е случило.

Huawei ще адаптира не съвсем класическата HarmonyOS за лаптопи и настолни компютри. Тази система е просто още едно разклонение на проекта с отворен код на Android с всички произтичащи от това последствия.

Така наречената HarmonyOS Next ще работи на настолни компютри – същата HarmonyOS система, но без Android код отвътре и съответно без естествена (нативна) поддръжка на Android приложения. Плановете за „освобождаване” на HarmonyOS от Android за първи път станаха известни през втората половина на 2023.

Твърде много ограничения

HarmonyOS Next по принцип не може да работи с APP дистрибуции на Android приложения и все още не е известно какви програми ще поддържа – може би само APP файлове, които са станали стандартни за мобилната Harmony OS.

По-голямата част от лаптопите на Huawei, поне тези, които се продават извън Китай, работят с Windows, така че потребителите нямат проблеми да изпълняват обичайните си програми.

Huawei също има опит в производството на лаптопи с Linux, но в тази екосистема е наличен софтуер Wine за удобно стартиране на Windows програми. Засега не ясно дали HarmonyOS Next ще получи подобен инструмент.

И като цяло потребителите все още нямат достъп до HarmonyOS Next – тя не се доставя с устройствата на Huawei и засега само разработчиците на софтуер могат да я изпробват, за да адаптират програмите си за нея. Huawei не разкрива броя на приложенията, които вече работят под настолната система HarmonyOS Next.

Не Windows, а macOS

Изтекли екранни снимки на предстоящата HarmonyOS Next за PC, чиято автентичност Huawei нито потвърждава, нито отрича, показват, че компанията не е била вдъхновена от Windows при разработване на интерфейса.

Според Tom’s Hardware, външният вид има много прилики с Apple macOS и на първо място това е гигантският докинг панел, който покрива около 10% от площта на екрана. Освен това информационният панел е в горната част на дисплея, а не в долната, както в Windows. Стартовото меню, еквивалент на менюто “Старт” на Windows, също липсва.

Eкранни снимки на HarmonyOS Next за PC показват сходство с macOS
(източник: Tom’s Hardware)

Не е ясно защо Huawei е избрала macOS като основа за настолния интерфейс на HarmonyOS Next. Междувременно повечето разработчици на алтернативни ОС, напротив, искат тяхната система да прилича възможно най-много на Windows.

Засега само в Китай

През петте години на своето съществуване класическата HarmonyOS с поддръжка на Android достигна версия 4.2 (април 2024 г.), но не е разпространена извън Китай. Що се отнася до HarmonyOS Next, към момента е налична само първата бета версия за разработчици, пусната в края на юни 2024 г.

Както в Китай, така и извън него, в сегмента на мобилните операционни системи, каквато е HarmonyOS, доминират Android и iOS. Според публикацията на Tom’s Hardware, за пет години, дори като се вземе предвид фокусът на Китай върху заместване на вноса, HarmonyOS е заела едва 16% от пазара на смартфони в страната.

Властите помагат

Възможната предстояща поява на HarmonyOS Next за компютри може да е резултат от действия на китайските власти. Huawei може да иска да се съсредоточи върху разработването на HarmonyOS за мобилни устройства, но националните и регионални интереси предопределят друго развитие на платформата.

По-конкретно, правителството на Шенжен, метрополията, която свързва Хонг Конг с континенталната част на Китай, наскоро започна прилагането на „План за действие на Шенжен в подкрепа на развитието на собствени приложения с отворен код HarmonyOS през 2024 г.”.

Този план включва различни методи за ускоряване на развитието и разпространението на системата. Една от целите е приносът на разработчиците от града в развитието на HarmonyOS да достигне 10% до края на 2024 г.

Китайските власти, както и самата Huawei, не пестят средства за разработване на HarmonyOS. Според техните прогнози, общият брой на специалистите, участващи в разработването на тази платформа, може да достигне 3 милиона.

Също така, едно от изискванията на правителството на Китай е пълен отказ на всички държави институции в страната от западния софтуер до 2027 г., което може да бъде много успешен начин за популяризиране на настолната операционна система Harmony OS Next.

Въпреки това Huawei ще трябва да се бори за господство на китайския пазар на настолни ОС. През последните 20 години в страната се появиха впечатляващ брой национални Linux дистрибуции, включително Deepin, openKylin и UOS, които ще конкурират HarmonyOS Next.

Коментари по темата: „Huawei се готви да пусне убиец на Windows”

добавете коментар...

  1. Кирил

    Малко са закъснели с алтернативата на Windows. В момента са налични разработвани от десетилетия Linux дистрибуции с хиляди приложения и изпипани (даже ти идва в повече) графични среди. Кога ще ги стигнат? До преди десетина години бяха изчислили, че само на база положен труд, Linux ядрото възлиза на два милиарда евро. А, обкръжението е в пъти пъти по- обемно.

  2. kareN

    прав е “Blackthorn” – ползвам линукс от над 20г, а от няколко дена NVIDIA пусна опън сорс за драйверите, тоест всички ААА/шутъри са си стабиларка вече. Препоръчвам – Linux Lite (Xfce) за пц/лаптопи със вградена видео карта и Linux Mint – Cinnamon (Ubuntu Jammy) за тези с NVIDIA/AMD. Точка по въпроса

  3. Blackthorn

    Не ми става ясно как ще накарат Harmony ОС да може да пуска приложения, да речем текстов редактор и т.н. в няколко инстанции, така че да е напълно адекватна Десктоп операционна система. Алтернативата на Уиндлса я има от десетилетия..

Коментар