Соларни панели на балкона? Защо не

Балконските фовотолтаични панели най-често се продават за “направи си сам” инсталация и се включват с щепсел в контакта (снимка: Triplec85 в WikiMedia, CC-SA 4.0)

Германската Федерална агенция за управление на мрежите наскоро обяви, че през първото тримесечие на годината в страната са инсталирани 220 000 балконски фотоволтаични системи. Те достигат 200 MW. Къде другаде са популярни балконските PV и имат ли смисъл?

Соларните балкони са част от по-мащабния „енергиен преход“ в цяла Европа, обяснява Ян Озенберг, политически съветник в асоциацията SolarPower Europe. „Ние ги разглеждаме като подраздел на покривните слънчеви системи, но същевременно и като нещо доста по-различно“, казва той. Идеята е да се използва цялата възможна изкуствена инфраструктура (т.е. изградена от човека) за улавяне на слънчева енергия.

Железопътни релси, магистрали, паркинги, покриви на автомобили, гробища и фасади на сгради… всички те са огрявани от слънцето всеки ден. Нима това не може да се използва? Все по-голяма част от структурите, създадени от човешка ръка, се сдобиват с фотоволтаични покрития, за да се оползотворят „бездействащите“ площи.

Но защо само Германия? Защо други европейски страни се бавят? А какво трябва да знаем, ако търсим панел или два за своя балкон?

Как работят соларните балкони

Основното, което отличава слънчевите балкони от покривните фотоволтаици, е, че те са много по-малка система. Това е очевидно, но по същество технологията се състои от един или два панела, които биват включени право в електрическия контакт.

Соларните балкони произвеждат само около 10 процента в сравнение с енергията на покривните соларни системи. От гледна точка на обитателя на дома обаче основното предимство е, че балконският PV е много по-лесен за инсталиране. Можем да закупим готов комплект онлайн и няма нужда от електротехник, който да го монтира.

За разлика от покривните инсталации, където монтажът се прави от сертифицирани монтажисти, за да се избегнат рисковете от пожар и повреда на конструкцията, балконските се поставят лесно от не-специалист, всеки човек може да свърже системата.

Накратко: панелите се поставят върху монтажна конструкция и се свързват чрез кабели към инвертор, който преобразува електричеството от прав ток в променлив ток, а после то влиза в мрежата през контакта, чрез обикновен щепсел.

За кого са подходящи соларните балкони?

Основната причина за успеха на балконските слънчеви системи е, че те дават възможност на хората да използват слънчева енергия на места, където покривните системи са неприложими.

Когато човек няма къща с покрив, например защото живее под наем, балконската система е възможно решение; когато човек има покрив, но той не е подходящ за монтиране на фотоволтаици, било то защото наклонът е неподходящ или пък къщата е обект на защита като архитектурно наследство; ако засенчването от околни сгради или специфични конструктивни условия на покрива не позволяват монтажа на покривна система – във всички тези случаи балконските панели са възможна алтернатива.

Германия е една от първите страни, които инвестираха в соларни технологии, и сега произвежда най-много електричество от слънчева енергия в Европа. Но – както навсякъде другаде – жилищните блокове са най-проблемни. Многофамилните жилищни сгради са костелив орех, когато става дума за соларни покриви. Семействата, които искат да използват слънчева енергия, се „спасяват поединично“ чрез балконски панели.

С „балконската“ слънчева енергия изведнъж става много, много лесно и просто да си имаш фотоволтаици и да си произвеждаш ток – и да си намаляваш сметката.

Подкрепа за най-малките фотоволтаици

През 2000 г. Германия беше на прага на своя бум на покривната слънчева енергия. Правителството насърчи хората да се включат, като ги възнагради с преференциални изкупни цени, давайки фиксирана цена за всяка единица електроенергия, изпратена към мрежата.

В помощ на ентусиазираните граждани бе подсигурена опростена и улеснена административна процедура. В допълнение към това мерки като премахването на ДДС допринесоха за популярността на балконската слънчева енергия, казва Озенберг.

Предлагат се и субсидии на регионално ниво, като в Берлин например се дават до 500 евро (предполагаемо половината от цената на комплект). Технологията се изплаща след около три години, казва Озенберг. Така че с живот от около 20 години, „това е много лесна инвестиция за гражданите“.

Защо някои страни гонят балконските PV

ЕС казва, че държавите-членки могат да помогнат за насърчаване на балконската слънчева енергия. Но не е задължително и подобни насърчителни мерки не са възприети от всички страни в пакта.

Белгия е една от тези, които упорито отбягват подобно решение. Страната дори забрани слънчевите устройства, които се включват в контакта с обикновен щепсел – поради опасения за въздействието на „наличието на нерегистрирани системи“, захранващи електрическата мрежа.

Мрежовите оператори искат да имат надзор върху доставките на електроенергия. Според тях, внезапните промени в това какво влиза в мрежата могат да доведат до колебания в мрежите и прекъсване на захранването.

„Но според нас това не е проблем“, обяснява Озенберг, „тъй като инжектирането на тока от балконската система е толкова малко, че въздействието по същество е незначително“.

Австрия, Франция, Италия, Полша и Люксембург са заели положителна позиция спрямо балконската слънчева енергия. В Испания ВЕИ активистите се стремят да накарат правителството да разхлаби правилата, за да направи по-лесна процедурата.

Критерии за избор на балконски соларни панели

Няколко неща трябва да имаме предвид, когато обмисляме да купим балконска слънчева система.

Мащабът е малък, но и тук има разнообразие. Обичайно комплектите включват 1-2 панела, но в последно време стават модерни инсталациите и с по 3-4 панела. Като цяло стремежът е фотоволтаиците да покрият цялата дължина на балкона.

Маломерните системи за съхранение не са за подценяване. Въпреки че балконските PV системи не произвеждат много излишно електричество, повечето производители предлагат и системи за съхранение. Батериите – които се вписват между панелите и инвертора – са по-малки, отколкото при покривните инсталации, но все пак са удобни за домакинствата, които искат да съхранят енергията, добита през деня, за да могат да я използват вечерта.

Смартфон-приложенията ни позволяват да проследяваме потреблението на електроенергия. Не всички комплекти ги имат, но когато са налице, можем да си следим колко електричество произвежда фотоволтаичната система и каква част от енергийните ни нужди покрива тя.

Балконските системи, макар и маломерни, все пак трябва да бъдат безопасно монтирани. Въпреки че соларната индустрия активно насърчава подхода „направи си сам“, хората трябва да приемат инсталацията сериозно, казва Озенберг.

Дизайнът обичайно прави монтажа семпъл, и все пак – тъй като модулите тежат до 24 кг, те могат да причинят сериозни щети, ако не са закрепени добре и при някой вятър паднат от по-висок етаж.

Коментари по темата: „Соларни панели на балкона? Защо не”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    А токът дирецтно от инвертора ли идва или минава през мрежата на енергот(през контактите на главния бушон, смисъл връща ли се ток към мрежата на енергото?)

  2. Me

    Няма как да си платиш акциза ако имаш инсталация за собствени нужди, не че някой знае защо се плаща акциз на соларна енергия. Иначе солари на балконите ще загрозят доста прекрасното сиво строителство от соца. Как да не я обичаш тая държава. Домашна система с акумулатори ще им наруши баланса ( на доходите) и немогат да вземат 1500лв на мвт във вечерните часове. Важното че и да не си свързан с енергиен доставчик, трябва да искаш разрешение от тях за да си включиш фото волтаците. Плащаме такса зелена енергия но не може да я вземаме, тя вече е предвидена кога, колко и при кой ще влиза. Хубавото е че няма корупция иначе горко ни.

  3. Валентин Вълчев

    Аз имам система 5,5кв монтирана от фирма на покрива на гаража ми… Но живея в къща. Много хубаво нещо е. Особено сега в тази жега климатиците ми работят и не се притеснявам че тока е скъп. А помощ от държавата никаква. Нищо. Уж можело да ми възстановят парите и тн… Забрави да се бориш с нашата бюрокрация. И е само за лично ползване а за присъединяване и продажба на Ерп въобще и не ми се мисли. И там ще е една бумащеница… И въпреки всичко ви препоръчвам да си сложите. Голям ефект има.

  4. Джино

    Ако може Българската фотоволтаична асоциация да Ви отговори-защо в България още не може,щото на мен не ми отговориха.

Коментар