Тъмната страна на термопомпите: шумът

Потребители и аудио-професионалисти алармират: термопомпите са непоносимо шумни, когато са много на едно място (снимка: CC0 Public Domain)

През зимата те вземат топлина от външния свят и го вкарват в домовете ни, за да ни е уютно и комфортно, а през лятото изхвърлят жегата от стаите ни навън. Те са енергийно ефективни и с единица електроенергия ни дават много единици топлина. Затова и пестят пари. Но имат една тъмна страна, за която нито властите, нито бизнесите дръзват да говорят: ужасния шум.

Термопомпите са твърде шумни и хората не ги искат в кварталите си, разкри наскоро ново британско проучване. Доклад на звукови специалисти от Острова гласи, че повечето от термопомпените модули са твърде шумни за застроените зони.

Тихо, но не достатъчно

Въздушните термопомпи – които обикновено се монтират по външните стени на сградите – могат да произвеждат слабо постоянно бръмчене със сила в диапазона между 40 и 60 децибела. Това би трябвало да е сходно на нивото на шума, издаван от хладилник или съдомиялна машина. Но не е достатъчно приемливо, предвид масовостта на този род устройства, смятат аудио-специалистите.

При наличието на десетки и стотици термопомпи в един квартал кумулативният ефект на шума става значителен – постоянно бръмчене от всички страни. Докладът на изследователите заключава: „има ясни обективни доказателства, че звуковите емисии от [термопомпи с въздушен източник] имат потенциала да причинят раздразнение и да предизвикат оплаквания“.

Постоянният, фонов шум е голям бич за големите градове и неговите негативни ефекти се простират далеч отвъд досадата. Влиянието върху здравето е съществено. Постоянният фонов шум създава неосъзнато напрежение, което води до проблеми като безсъние, високо кръвно, смущения в съня, намалена концентрация и др.

Постоянно щракане

Нещо, което никой не взима под внимание, е „ударният“ шум на термопомпите – този при стартиране и спиране на техните компресори, който наподобява щракане, цъкане или тъп удар. Макар че множество анализи и публикации се фокусират върху ползите от термопомпите, малцина дръзват да говорят за точно този досаден шум.

„Отседнахме в новопостроен имот в Съфолк миналото лято, където и осемте имота имаха термопомпи. Трябваше да стоим на затворени прозорци в горещината, тъй като термопомпите цяла нощ се включваха и изключваха, всяка със собствен ритъм на стартиране и изключване,“ пише Мартин Тейлър, британски гражданин, до редакцията на Гардиън. “Ако седите в градината вечер, това е досаден, постоянен източник на шум“.

Тейлър отчита, че някои местни власти изискват оценки на шума, за да бъде разрешено инсталирането на този род машини. Бученето, според него, може да не е силно и „не е толкова лошо в 11 сутринта, но е дразнещо в 2 сутринта“.

„Представете си хиляди такива устройства във вашия град – през цялото време някое спира, друго тръгва – ужасно е“, оплаква се британецът. И вероятно гневът му е справедлив.

Коментари по темата: „Тъмната страна на термопомпите: шумът”

добавете коментар...

  1. Пацата

    Човечеството ще се самоунищожи – никакъв проблем! И това всичко от човешката лакомия!

Коментар