Най-голямото изтегляне в историята на автомобилите

Колите на редица водещи производители имат потенциално опасни въздушни възглавници
(снимка: CC0 Public Domain)

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) потвърди решението си от миналия септември, че някои щифтове на въздушни възглавници не са безопасни. NHTSA планира да изтегли 51 милиона автомобила, оборудвани с проблемните въздушни възглавници.

Въздушните възглавници, произведени от ARC Automotive и Delphi Automotive, могат да експлодират, освобождавайки части, които да наранят пътниците. От 2009 г. насам в Съединените щати и Канада имаше редица произшествия, свързани с този проблем, довели до най-малко седем наранявания и два смъртни случая. Още един човек е починал извън САЩ.

По време на тестването NHTSA установи, че някои пистони са били лошо сглобени. В други случаи замърсителите са блокирали вентилационните отвори по време на процеса на заваряване, причинявайки свръхналягане, предаде IT Home.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата заяви, че докато повечето от въпросните въздушни възглавници няма да се спукат при разгръщане, всички подлежащи на изтегляне от пазара въздушни възглавници вероятно ще го направят.

Засегнати са редица модели автомобили на General Motors, Stellantis, Mercedes-Benz, Porsche, Jaguar Land Rover, Maserati, Kia, Hyundai и други производители. NHTSA даде срок от 30 дни на производителите и доставчиците на автомобили да представят своите коментари, но шансовете да се избегне мащабно изтегляне не са оптимистични.

Коментар