НАСА ще покорява космоса с криогенни технологии

Криогенните течности са от съществено значение за бъдещи космически мисии извън ниската околоземна орбита (снимка: CC0 Public Domain)

Американската космическа агенция НАСА обяви старта на втората година на конкурса Human Lander Challenge (HuLC, част от програмата Артемида), насочен към студенти от колежи и университети, които се интересуват от разработване на иновативни технологии за кацане на хора на Луната.

НАСА търси решения за системи за съхранение и трансфер на криогенни течности в космоса, които са от съществено значение за бъдещи мисии извън ниската околоземна орбита. Криогенните пропеланти като течен водород и течен кислород са важни за бъдещите изследователски и научни мисии на Агенцията.

Преохладените вещества трябва да се поддържат при изключително ниски температури, за да останат течни. Настоящите системи обаче могат да поддържат тези температури само за няколко часа, което прави дългосрочното съхранение голямо предизвикателство.

Екипи от колежи и университети, които се интересуват от участие, трябва да изпратят уведомление за намерение (NOI) до 6 октомври 2024 г., което съдържа информация за екипа, име на екипа, имена на членовете и информация за контакт. След подаване на NOI, екипите трябва да изпратят проекти до 3 март 2025 г.

Проектите трябва да съдържат подробно описание на концепцията, включително технически подробности и план за изпълнение. Предложенията трябва да включват също информация за екипа, включително опита и квалификацията на участниците. Предложенията ще бъдат оценявани въз основа на следните критерии: новост и иновативност на концепцията, техническа осъществимост, потенциал за дългосрочно съхранение на криогенни течности, съответствие с целите на програмата Артемида.

След оценка на предложенията, до 12 отбора финалисти ще получат стипендии от $9250, за да доразвият проектите и да представят своите концепции на HuLC Forum в Хънтсвил, Алабама през юни 2025 г. Първите три отбора ще си поделят награден фонд от $18 000.

Предложените решения трябва да се съсредоточат върху една от следните категории: пренос на криогенно гориво в орбита, проследяване на криогенна маса в микрогравитация, радиационна изолация с голяма повърхностна площ, усъвършенствани структурни опори за намаляване на топлината, автоматизирани съединители за пренос на криогенно гориво и криогенни компоненти с малки течове.

Коментари по темата: „НАСА ще покорява космоса с криогенни технологии”

добавете коментар...

  1. az

    Те не могат да си приберат астронавтите отМКС , на луната и на марс ще ходят

Коментар