Малки ядрени реактори ще захранват центрове за данни

Ускорителите за изкуствен интелект поставиха нови, още по-високи изисквания към центровете за данни (снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерната корпорация Oracle скоро ще започне изграждане на центрове за данни с капацитет над 1 GW. Един от тези центрове вече има избрано място и е в процес на проектиране, съобщи Лари Елисън, основател на компанията, при обявяване на финансовите резултати за първото тримесечие на фискалната 2025 година.

Новият център за данни ще се захранва от ядрена енергия, тъй като Oracle получи одобрение за три малки модулни реактора (SMR). Подобни проекти се разработват с участието на компанията Oklo, подкрепена от шефа на OpenAI – Сам Алтман.

Microsoft, която има тесни връзки с OpenAI, също проучва SMR като решение за захранване на своите центрове за данни. А най-големият облачен доставчик, Amazon, вече закупи кампус, захранван директно от конвенционална атомна електроцентрала.

В момента Oracle има 162 облачни центъра за данни в експлоатация и в процес на изграждане по целия свят. Най-големият от тях ще има капацитет от 800 MW, който ще побира множество клъстери от Nvidia ускорители за обучение на мащабни AI модели.

Компанията се нуждае от нови съоръжения за хостване на ускорители, тъй като през отчетното тримесечие подписа 42 допълнителни договора за доставка на облачни графични процесори на обща стойност 3 милиарда долара, но не успя да сключи сделка за 10 милиарда долара с xAI – стартъпа на Илон Мъск.

„Тъй като облачните услуги се превърнаха в най-големия бизнес на Oracle, растежът както на нашите оперативни приходи, така и на печалбите на акция се ускори”, каза главният изпълнителен директор на Oracle Сафра Кац в съобщение за медиите.

Компанията сключи споразумение с AWS за хостване на инфраструктурата за Oracle Database. В отделно прессъобщение за сделката, председателят и главен технологичен директор Лари Елисън заяви, че Oracle вижда “огромно търсене” от клиенти за работа с множество доставчици на облак.

Така Oracle успя да убеди и тримата ключови играчи на облачния пазар да си сътрудничат – преди това подобни сделки бяха сключени с Google и Microsoft.

„За да отговорят на това търсене и да дадат на клиентите избора и гъвкавостта, от които се нуждаят, Amazon и Oracle безпроблемно свързват услугите на AWS с най-новата технология на Oracle Database, включително Oracle Autonomous Database”, каза Елисън.

„Чрез внедряване на Oracle Cloud инфраструктура в центровете за данни на AWS, можем да предоставим на клиентите възможно най-добрата база данни и мрежова производителност”, добави той.

Акциите на Oracle поскъпнаха с повече от 10% във вторник след публикуване на отчета за първото тримесечие на фискалната 2025 г., което приключи на 31 август. Приходите на компанията са нараснали със 7% – от 12,5 милиарда долара година по-рано до 13,3 милиарда долара сега, докато консенсусната прогноза на анализаторите, анкетирани от FactSet, беше за 13,2 милиарда долара.

Приходите на Oracle от облачни услуги (IaaS и SaaS) бележат ръст от 21% на годишна база, достигайки 5,6 милиарда долара. Приходите от лицензиране на облачни продукти се увеличиха със 7% до 870 милиона долара, а постъпленията от сегмента на облачната инфраструктура (IaaS) нараснаха с 45% до 2,2 милиарда долара

Нетната печалба (GAAP) на компанията възлиза на 2,9 милиарда долара, или 1,03 долара на акция, в сравнение с 2,4 милиарда долара, или 0,86 долара на акция, година по-рано (увеличение от 21%).

За текущото фискално тримесечие компанията очаква коригирана не-GAAP печалба от $1,45 до $1,49 на акция при годишен ръст на приходите от 7% до 9%. Анализаторите очакват Oracle да отчете коригирана печалба от $1,48 на акция.

Коментар