Нови правила за сигурност на достъп до Gmail

Потребителите на Gmail ще получат още по-силна защита на кореспонденцията и данните си (снимка: CC0 Public Domain)

Google въведе нови правила за електронната поща Gmail, насочени към подобряване на сигурността на акаунта. Милиони потребители на Google Workspace вече няма да имат достъп до данни в Gmail от приложения, които се считат за по-малко сигурни, както и от устройства, които не поддържат модерни протоколи за сигурност, тоест, използвайки само потребителско име и парола за влизане.

Нововъведението е част от мащабна кампания на Google за подобряване на нивото на сигурност на своите услуги, която беше обявена преди година, отбелязва Forbes. Компанията дава време на потребителите и разработчиците на приложения да се адаптират.

През последния месец Google активно внедрява нова технология за сигурност, включително ключове за достъп до браузъра Chrome на всички популярни платформи (Windows, macOS, Linux, Android).

Новата система за сигурност в Gmail включва преход към протокола за авторизация OAuth, който осигурява по-надеждна защита на данните. Ще отпадне достъпа до Gmail чрез мрежовите протоколи CalDAV, CardDAV, IMAP, POP и Google Sync с използване само на потребителско име и парола.

Важно уточнение е, че промените ще засегнат само потребителите на Google Workspace. Собствениците на лични акаунти в Gmail не трябва да се притесняват за достъпа до пощата си, но IMAP достъпът с помощта на имейл клиент вече ще се осъществява изключително чрез протокола OAuth (Open Authorization), който позволява приложение на трета страна да получи ограничен достъп до потребителски данни на друга услуга, без прехвърляне на потребителско име и парола.

Google препоръчва на потребителите да предприемат няколко стъпки, за да избегнат проблеми с достъпа до Gmail, след като новите правила влязат в сила. По-специално, потребителите на Outlook 2016 и по-ранен имейл клиент ще трябва да надстроят до Microsoft 365 или текущи версии на Outlook за Windows и Mac.

Освен това потребителите на Thunderbird и други имейл клиенти ще трябва да добавят отново своя акаунт в Google и да го конфигурират да работи с IMAP чрез OAuth. И накрая, потребителите на приложението Mail на iOS и macOS ще трябва да използват опцията за влизане в Google акаунт, за да активират OAuth, което ще изисква изтриване и повторно добавяне на акаунта.

Коментар