Office 2010 готов за десктопа, смартфона и уеб

Microsoft Office 2010 ще работи еднакво добре на настолен компютър, върху смартфон и през браузер, покривайки трите най-често използвани интерфейса за работа с данни, на които хората разчитат. Основен принцип в проектирането на новия офис-пакет е бил стремежът и чрез трите канала софтуерът да осигурява еднаква функционалност и да работи еднакво лесно.

За човека не бива да има разлика през каква платформа борави със своите документи – дали на домашния си компютър, дали през смарт-телефона по време на пътуване, дали през уеб-браузер от интернет-кафене по време на отпуска, разказа Майкъл Хартман, генерален мениджър за Централна и Източна Европа в централата на Microsoft. Той дойде в България специално за представянето на Microsoft Office 2010 пред българската аудитория като част от Microsoft Days 2010.

Microsoft Office 2010 няма да има високи системни изисквания, потвърди Хартман. Офис-приложенията ще могат да работят и на по-стари компютри със слаби процесори и под 500 MB памет. Ако обаче се погледне отвъд идеята за инсталационното приложение и се помисли за ползване на SaaS версията, то изискванията към хардуерната конфигурация стават още по-скромни, каза висшият мениджър. Работата през браузере възможна дори и за много слаби машини. 

Следвайки идеята, че офис-програмите са приложения за производителност, компанията от Редмънд е направила редица промени в посока увеличаване на производителността на потребителите чрез Office 2010. Преди пакетът да започне да се доставя за крайните клиенти през юни, ето някои щрихи за какво става въпрос. 

Мениджърите, които често пътуват по форуми и конференции, за да изнасят презентации, навярно ще се зарадват на вестта, че сега изображенията и видео-клиповете могат да се редактират директно в Powerpoint. Вградени са всички най-често използвани инструменти за обработка на статични и движещи се картини – изсветляване и затъмняване на изображения, регулиране на контраста, „рязане“ на видео и др. Самият Хартман счита тази подробност за ключова, тъй като позицията му изисква от него постоянно пътуване и презентиране.

E-mail клиентът в новия офис-пакет на пръв поглед изглежда без промяна, но всъщност е организиран така, че всяко съобщение може да показва предхождащата го комуникация (message thread), стига разбира се да има такава. При това са налични два режима на показване – стегнат и подробен. Тук любопитна малка и много ценна нова функция е възможността да се „забрани“ бъдещото развитие на дадена последователност от писма: например ако из офиса се вихри e-mail „разговор“ за това какви пици да се поръчат за обяд и всеки се включва с копие до всичко останали, то тези, на които въпросният дебат се вижда досаден, могат да се спасят от всички последващи съобщения по темата- с един клик.

Още един пример за подобренията в областта на продуктивността е нова функция в Excel, която добавя елементи на бизнес-анализ към наличните данни. Сега програмата може да генерира криви за графично представяне на тенденции, така че с една проста и ясна графика да илюстрира промените в тренд, заключен зад цели редове или колонки с цифри.

Докато готви пускането на Оffice 2010 по света, Microsoft реши да вложи 9,5 милиарда долара в научно-изследователска дейност и без съмнение част от тази сума ще бъде вложена в по-нататъшното развитие на продукти като офис-пакета, разказа още Хартман. Може би обаче скоро този софтуер ще изглежда по далеч по-различен начин, защото освен в развитие на конкретните продукти голяма част от R&D инвестициите се влагат в принципно нови технологични решения от типа на нови видове интерфейс за контролиране на машините и др.

Коментар