Грийнпийс критикува еко-аспекти на “облака”

Компаниите трябва да са по-внимателни, когато избират място за своите центрове за данни, посъветва Грийнпийс. Много от фирмите, които въвеждат „облачни“ технологии в работата си, избират места за своите центрове за данни, без да си дават сметка, че електроцентралите, които ще ги захранват през повечето време, горят въглища и замърсяват въздуха, смятат еко-защитниците. С това „зелените“ центрове за данни уви увеличават използването на „мръсна“ енергия, пише GreenTech.bg.

Нарастващите обеми корпоративни данни, потребността от ефективност и максимално оползотворяване на всяка инвестирана сума, търсенето на по-добра утилизация на сървърите принуждава корпорациите да търсят потенциала на „облачните“ технологии. Това са ИТ ресурси, достъпни онлайн, при които клиентът заплаща според потреблението, скалирането на системите е бързо и лесно, а поддръжката е осигурена от доставчика.

Apple, Facebook, Microsoft, Yahoo и Google имат поне по един „облачен“ център, който разчита изцяло на енергия от въглищата, т.е. косвено се явява замърсител на въздуха, отбелязва Грийнпийс.

Използването на облачни технологии в комбинация с чиста енергия е начин ИТ отделите и ИТ фирмите наистина да бъдат екологични, а не само да парадират със „зелени“ инициативи.

Интересен пример за това е нашумялата преди 2 години история на Харви Бетан, бизнес-консултант от Ню Йорк, който трябвало да помогне на свой клиент да интервюира потенциален доставчик на решение за „disaster recovery“. Нищо необичайно нямало в тази задача, нито в самата среща с доставчика, докато клиентът не задал въпрос, който накарал и доставчика, и самия консултант да ококорят очи: „Вие използвате ли алтернативни източници на енергия, например соларни панели или вятърни генератори?“

Не, доставчикът не ползвал такива. Разговорът по темата за алтернативните източници обаче продължил и след срещата, когато Бетан и неговият клиент Джеф Сейпър, главен ИТ директор на фирма за стратегически комуникации, заминали към офиса с хибридния Ford Escape на Сейпър. „Че те имат отлична възможност за това – почудил се Сейпър, докато карал колата. – Намират се на хълма, сградата им е с равен покрив, лесно могат да сложат соларни панели.“

Със сигурност консумацията на електроенергия е една от големите отговорности на ИТ отделите, особено в предприятия с големи комуникационни центрове, центрове за данни и много работни станции по бюрата на служителите. Но само намалената консумация на ток и енергийната ефективност не са достатъчни, за да се заговори за „зелен офис“. Неговото максимално оползотворяване, както и добиването му от чисти източници би означавало центърът за данни да е наистина екологичен – а не само на думи.

Коментар