НетАларма ще насърчава отговорното поведение в нета

Онлайн платформа „НетАларма” ще насърчава сигурното и отговорно поведение в световната мрежа, стана ясно днес при старта на проекта „Манифест за безопасен Интернет”. В рамките на инициативата на Microsoft, млади хора на възраст между 14 и 19 години от цялата страна ще имат възможност да се включат в проекта, като създадат свой „манифест” и го публикуват на сайта на кампанията.

Проектът дава възможност на членовете на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) да споделят своите идеи за използване на мрежата. Съветът на децата ще осигури координатори в 28-те области на страната.

„Световната мрежа не е заплаха, а възможност, която трябва да се използва разумно и с правила. Правилата за ограничаване на вредното съдържание в интернет трябва да се обсъждат с децата, за да не бъдат възприемани като „забрани и ограничения”, а и за да имат траен ефект върху отговорното онлайн поведение”, заяви Калин Каменов, заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето.

В партньорство с ДАЗД и асоциация „Български детски и младежки парламент” в цялата страна ще бъдат организирани групи за дебат, водени от самите ученици.В рамките на два месеца, в „Манифест за безопасен интернет” могат свободно да се включат ученици от цяла България, като регламентът за участие е публикуван на сайта на инициативата. Начело на проекта застават учениците от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ", които вече са подготвили и качили своя пилотен проект на сайта.

За онлайн дискусии и мнения по темата за безопасен интернет е създадена и страница на кампанията в социалната мрежа Facebook – Нет Аларма.

Изследване на Microsoft, проведено сред 14,181 потребители в 11 европейски държави, разкрива обезпокоителни пропуски по отношение на онлайн сигурността на младите хора. 79% от тийнейджърите използват активно социални медии, а 43% вярват, че е напълно безопасно да споделят лична информация онлайн. Почти половината (44%) от тийнейджърите в ЕМЕА публикуват в онлайн пространството информация за училището си, а повече от 12% дават информация за домашния си адрес.

Почти две трети (63%) от тийнейджърите в Европа са получавали съобщение от непознат в интернет. 46% от децата са отговаряли на подобни съобщения от чисто любопитство.

Странно, но 59% от родителите са убедени, че децата им взимат нужните мерки за защита относно информацията, която споделят в онлайн пространството. Две трети (66%) от тийнейджърите пък смятат, че родителите не правят нищо, за да ги ограничат или контролират в интернет. 40% от родителите в Европа потвърждават, че не контролират действията на своите деца в интернет.

Коментар