GPS отклонява линейка с 200 мили от целта й

Линейка, превозваща психично болен пациент между две съседни болници в Лондон, измина напразно 400 мили в двете посоки. Причината е, че шофьорът е разчитал единствено на погрешно зададени координати в сателитната навигационна система на автомобила, разкри АР.

Разстоянието от 10 мили между двете болници в Лондон нормално се взима за по-малко от половин час. Но екипът на линейката, който никога преди това не е пътувал до другата болница, се осланял единствено на GPS системата на возилото. Никой от пътуващите в линейката не се усъмнил, че нещо не е в ред, докато не достигнали покрайнините на Манчестър, който се намира на повече от 200 мили на север от Лондон.

Линейката напуснала болница „Крал Джордж“ в Лондон миналия четвъртък сутринта и пристигнала в недалечната „Маскал Парк“ следобеда на същия ден. От лондонския тръст на „Бърза помощ“ съобщиха, че през цялото време пациентът се чувствал комфортно и пристигнал невредим.

Недоразумението с навигационната система не учудва експерта по технология и култура Дейниъл Калахън. Според него, уповаването в GPS неизбежно ще накара хората да изхвърлят картите и да не обръщат внимание на пътните указателни табели. GPS системите са толкова надеждни, казва той, че хората могат да им вярват повече, отколкото на тяхната собствена преценка.

Много е изкушаващо да се използва технологията вместо нормалния здрав разум, допълва той. Колкото до екипа на лондонската линейка, те няма да повторят грешката: официални лица съобщиха, че координатите на болницата, която те са се опитали да стигнат по толкова заобиколен път, са коригирани.

Коментар