След безжичната мишка идва “невидимата”

Изследователи от Масачузетския технологичен институт откриха метод, чрез който хората могат да “цъкат” по същия начин, по който го правят с компютърната мишка, без фактически тя да съществува. Просто си слагате дланта на масата и я движите, както правите, когато управлявате с мишката. Веднага курсорът ще започне да се върти на екрана. Натискате с пръст масата и компютърът ще отговори на командата ви (видео).

Това е една стъпка след безжичната мишка. Тя вече е невидима, съобщи wired.com. Проектът, наречен „Mouseless”, използва инфрачервени лазерни лъчи и камера, за да следи движенията на дланта и пръстите и да ги превърне в компютърни команди.

Архитектът Даниел Уигдър от Microsoft споделя, че както много други проекти от миналото, вкл. Nintendo Power Glove и Fingerworks iGesture Pad, така и този цели да покаже как новите технологии могат да се използват, за да се контролират по-старите.

Въпреки, че потребителски интерфейси като сензорните екрани и системите за разпознаване на гласа са доста популярни, мишката с два бутона все още доминира сред компютърните потребители. Много експерти смятат, че прецизността, която курсорът предлага, много трудно ще бъде заменена от технологии с докосване или говор.

При „Mouseless”, инфрачервеният лазер и камерата са закрепени за компютъра. Когато човек раздвижи ръката си по начина, по който би го направил, ако използваше мишка, лазерните лъчи осветяват ръката, която е в контакт с масата. Инфрачервената камера улавя това и тълкува движенията.

Направата на действащ прототип на „Mouseless” е струвала приблизително $20, разкрива ръководителят на проекта Пранас Мистри.

Мистри е един от звездните изследователи в областта на създаването на нови изживявания за потребителите. Преди време той разви проекта “Sixth Sense”, който даде възможност на хората да „общуват” с карти и други виртуални предмети само чрез няколко движения на ръцете им.

“Mouseless” не цели чак такъв пробив като “Sixth Sense”. Въпреки, че този проект е интересен, трудно е да се види причина да се освободим от хардуера. А пък и мишката не струва много, за да проявяваме интерес към спестяването на средства.

Коментар