100 хил. лв. си поделят образователни проекти

Сто хиляди лева ще бъдат разпределени между шест проекта, насочени към насърчаване на грамотността у нас. Те спечелиха финансиране по дарителската програма М-Тел Грант за 2010 г. в съревнование с още 44 проекта. Изпълнението на проектите-победители ще започне в началото на учебната 2010/2011 година.

Общо петдесет проекта кандидатстваха за финансиране от образователната грантова програма, като едва десет от тях достигнаха до финалния подбор. Победителите бяха избрани от комисия, в която участват представители на неправителствени организации, Мобилтел, медии и общественици.

Комисията оценяваше проектите според това дали отговарят на основните изисквания на конкурса, а именно: да съдържат иновативни предложения за изучаване на български език и литература, да насърчават придобиването на по-добри умения за комуникация – себеизразяване, разбиране и взаимодействие в усложняващия се съвременен свят. Целева група на дарителската програма са учениците от 1 – 12 клас.

17 396 лева се отпускат на Сдружение „Институт Хуманитас” за проекта “Да четем и да пишем – методики за преподаване, алгоритми за учене”. Екипът ще създаде наръчник , съдържащ основните теоретични постижения и практически алгоритми за преподаване на комуникационни умения за четене и писане в съответствие с учебните програми по български език и литература.

Клуб „Отворено общество” – Русе пък получава 12 540 лева за проекта „Работилничка за приказки”. Проектът предвижда иновативен начин за неформално образование на децата от 1 до 4 клас чрез участие в творческа работилница за екипно създаване на илюстровани приказки.

Съюз на преводачите в България печели финансиране от 16 960 лева за проекта „е-Мерси за превода!”. Той взема за отправна точка нестандартен, но близък на учениците „езиков жанр” – преводи на песни. Акцентът се поставя върху доброто познаване и майсторското използване на български, а не върху владеенето на чужд език.

Проектът „Приятно и полезно” на Сдружение „Партньори – Дупница” ще бъде финансиран с 17 522 лева. Целта на проекта е да създаде и тества игрови подход в усвояването на уменията за езиково изразяване.

Aсоциация на родителите на деца с увреден слух АРДУС – София ще получи 14 460 лева за проекта „Интерактивни образователни техники за повишаване на езиковата култура в интегрирана среда на деца с увреден слух – „Патиланско царство”. Целта е обогатяване на езиковата култура и ниво на грамотност, повишаване на самочувствието при вербално изразяване чрез интерактивна театрална методика и създаване на интеграционна среда, в която деца със слухово увреждане да се учат и забавляват заедно със свои чуващи връстници.

Училищно настоятелство при ОУ „Васил Априлов” – Варна ще бъде подпомогната с 14 775 лева  за проекта “Българският език – качествено общуване и творчество”. Целта е чрез разнообразни методи във формите на извънкласна дейност да се поставят основите на езиковата грамотност на децата от началния етап и да се формират комуникативните им умения.

Общата сума на безвъзмездната финансова помощ за проектите възлиза на 93 653 лева. Разликата до 100 000 лв. ще бъде връчена под формата на награда на проектите с най-добри резултати в края на грантовата програма.

Коментар