Как Apple Mac става Windows PC

Може би знаете нещо за Apple Macintosh – едни красиви компютри, които работят на екзотична операционна система с разни странни процесори. Собствениците на тези компютри обикновено са леко вманиачени в тях и са готови с часове да ви убеждават как вашето PC е по-лошо от техния прелестен Mac. Но вие винаги сте знаели, че PC-то, макар и малко по-непретенциозно на вид, е по-мощно, с последните Intel процесори и далеч по-евтино. Пък да не говорим, че над 90% от компютрите по света са с Microsoft Windows (дали всички тези хора бъркат нещо?), и че за Windows има къде-къде повече софтуер.

Ако в общи линии представата ви за Apple Macintosh е подобна на гореказаното, то има новини за вас. Преди около година Apple обяви, че вече ще вгражда в своите компютри процесори от Intel. След по-малко от половин година първите Intel Mac-ове се появиха на пазара. Това е като кулминация на прехода на Apple от техни си технически решения към стандартни компоненти. В сегашния си вид, от хардуерна гледна точка, Apple Macintosh представлява едно стандартно PC.

Хакерите по света бързо осъзнаха тази истина и започнаха опитите да инсталират Windows на Mac. Усилията им се увенчаха с успех след около месец. Двама анонимни програмисти изработиха решение, с което (чрез някои хитрини и хакове) успяха да подкарат Windows на Mac. За това си постижение те прибраха над $13 000! И веднага лъснаха основните проблеми – Windows нямаше драйвери за повечето компоненти на Mac. Нямаше адекватен видео драйвер, или мрежов драйвер и т.н.

Няколко седмици след това Apple с изненадващ ход обяви безплатния Boot Camp (http://www.apple.com/bootcamp) – малък софтуер, който улеснява инсталирането на Windows на Intel Mac. Като задължителна стъпка преди това трябва да подновите своя фърмуеър (firmware), за да може Mac BIOS-а да стане съвместим с Windows. Всъщност Boot Camp представлява няколко решения в едно.

Чрез него в Mac среда (под OSX – операционната система на Mac) можете, без да форматирате диска и да губите данни, да разделите диска на два дяла – за Маc и за РС. Тъй като двете системи използват различни формати на дисковете си, ще ви е трудно да работите с едни и същи файлове – но не невъзможно. На практика Windows няма да вижда нищо от файловете на MacOS дела, но пък MacOS ще вижда файловете в Windows дела и съответно, ако е NTFS форматиран, ще може само да ги чете, а ако е FAT32 форматиран, ще може да чете и пише по тях.

След това BootCamp ви предлага да запише едно CD с необходимите драйвери за Windows.

Веднъж създали специалният дял за Windows, рестартирайте системата с вкарано инсталационно CD на Windows XP Service Pack 2 (много е важно да е SP2, защото иначе има проблеми). Започвате стандартна инсталация на Windows. Когато програмата поиска диск с драйвери за различните си компоненти, използвайте вече създадения от Boot Camp диск.

Като финал Boot Camp инсталира едно малко приложение в Windows, с което избирате кой диск да е стартов – Windows или MacOSX.

И така, вече имате една стандартна Windows система, на която да сложите целия си софтуер, но с всепризнато по-добрия вид на Mac. С изключение на вградената камера и дистанционното, целият хардуер работи перфектно. Предварителните тестове показват, че системите на Apple са по-бързи в изпълнение на Windows програми от подобните им PC събратя.

Това решение вече е тествано и на родна земя. От ББС, официалния представител на Apple за България, потвърдиха, че успешно са инсталирали Windows на различни системи и са уверени, че всеки дилър на Apple в България би оказал съдействие на клиентите си за инсталиране на Windows.

И все пак имайте едно на ум, че Boot Camp е все още бета софтуер (т.е., не е официална версия и няма официална поддръжка за него), както и че Microsoft не оказва официално поддръжка за Windows на Mac.

източник: macblog.ilyan.com

Коментар