Смартфоните: пазар за $94 млрд. през 2015 г.

Нов доклад на Juniper Research констатира, че 3D функционалностите и други технологични нововъведения като например въвеждането на двуядрени процесори ще носи растеж на пазара на смартфони от висок клас през следващите пет години.

Характеристики, типични за днешните смартфони, като например свързаност с онлайн-магазини за приложения и сензорни екрани, ще бъдат налични в над 80% от телефоните, които ще се продадат в САЩ до 2015 година. Западна Европа и Далечният Изток, както и Китай, ще покажат значително навлизане на този род системи.

Пазарът на телефони ще става все по-поляризиран, – казва Антъни Кокс, старши анализатор в Juniper. – Мобилните телефони със смартфон функционалности ще представляват лъвския дял от продажбите в развитите пазари, докато по-слабо развитите икономики ще се окажат буен пазар за ниския клас мобилни телефони.“

Въпреки това няколко по-слабо развити икономики, части от Латинска Америка и Африка, ще успеят да се включат в смартфон революцията.

Ето какво още са открили анализаторите:

– Навлизането на видео-разговорите чрез използване на мобилно устройство ще бъде ограничено, въпреки старта на FaceTime от Apple;

– Конкуренцията ще кара цените на смартфоните да вървят надолу, въпреки че това може да бъде компенсирано от появата на мобилни телефони с нови функционалности;

– Комбинацията от смартфони и онлайн магазини за приложения ще доведе до значително увеличаване на преноса на данни и използването на данни през смартфон устройство.

В доклада се констатира, че операционната система на Apple е направила революция на пазара, оставяйки няколко добре известни играчи в шах. Предизвикателството е налице пред Nokia, Research In Motion и Microsoft, които трябва не само да въвеждат нови операционни системи възможно най-бързо, но и да се подсигурят, че разработчиците ще създават приложения за тях.

Коментар