Днешните ОС не се справят с много ядра

Нарастването на броя на ядрата в процесорите налага промени в операционните системи. Днешните ОС не могат да работят ефективно с многоядрени системи, смятат изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT).

Като гранична стойност за режима SMP (симетрична мултипроцесорна работа) в Linux са посочени 48-ядрените системи. Именно те ще получат по-широко разпространение в следващите 5-8 години, пише conceivablytech.com.

За да работят подобни системи ефективно, ще се наложат значителни промени в операционните системи, поради прехода към принципно нова архитектура.

Когато границата от 48 ядра бъде превишена, сумарната производителност на сегашните Linux системи ще падне, а няма да се увеличи. Проблемът идва от това, че няколко от ядрата обикновено изпълняват излишна работа, оперирайки с едни и същи данни, които трябва да се държат в паметта на чипа по време на обработката. Така паметта остава недостъпна за други задачи, което води до намаляване на производителността.

С нарастване на броя на ядрата, задачите, които зависят от едни и същи данни, се разделят на все по-малки части и така се стига до задръстване. Като временно решение на проблема, специалистите предлагат промени в Linux-ядрото.

Коментар