Чат-бот развенчава скептицизма за глобалното затопляне

Един млад разработчик на софтуер е създал чат-бот – програма-робот, която разговаря почти като човек в чатовете, за да ходи из Twitter и автоматично да открива определени фрази, свързани с доводите, представяни от скептиците по отношение на климатичните промени и влиянието на човека върху тях. Чат-ботът им изпраща автоматични отговори, стараейки се да „развенчава“ техните аргументи.

Програмата, създадена от Найджъл Лек – @ AI_AGW претърсва Twitter за стотици фрази, за които Лек вярва, че е най-вероятно да бъдат използвани от тези, които смятат глобалното затопляне за мит, или които смятат, че то се случва, но не е антропогенно. Когато скриптът намери някоя от фразите, роботът “туитва” отговор, който взема от огромна база данни с готови фрази, съобщи GreenTech.bg.

Отговорите са избрани така, че да отговарят на намерените фрази, например туитовете, в които се твърди, че глобално затопляне има и на Марс или Нептун, ще получат отговор, че това не е доказателство и, че слънцето се затопля и генерира глобалното затопляне на Земята. Често туитовете съдържат линк към научен източник или видео в потвърждение на казаното.

Лек казва, че първоначално писал много от отговорите сам, но сега вече разчита на набор от твърдения, извлечени от университет-източник. Той не посочва кой е въпросният институт.

Наблюденията на Лек показват, че много хора прочитат отговорите и продължават “разговорите” по темата с часове или дни, което е възможно, тъй като програмата избира от набор от твърдения и никога не отговаря по един и същ начин.

В крайна сметка повечето разговори завършват „наврени в ъгъла“, когато се откроява един от два основни типа събеседници. Едните в крайна сметка капитулират и стигат до завършека „Бог е създал земята по този начин”, което слага точка на спора, а другите Лек определя като „скептиците, които са толкова непреклонни, че не са способни да приемат каквато и да е аргументация. “

Проблем на чат-бота, според създателя му, е това, че не умее да разпознава признаците на ирония и сарказъм, които нерядко съпътстват разговорите за глобалното затопляне, особено по време на екстремни климатични явления като извънредни студове.

Коментар