Робот-медсестра къпе пациенти и възрастни

Робот на име “Коди” успешно изми размазан син бонбон от краката и ръцете на възрастен човек, без да му създава притеснения и дискомфорт, похвалиха се изследователи от Технологичния институт на Джорджия. Те съобщиха за постижението си по време на Международната конференция за интелигентни роботи и системи (IROS) 2010.

Възрастните хора и хората с увреждания често имат проблеми с ежедневните дейности, като сгъване на пране, пазаруване на хранителни стоки, а дори и поддържане на личната хигиена. Робот, който може да подреди чистите чинии или да сортира прането, ще е от полза на хората, като им позволи един относително независим начин на живот вкъщи и облекчи работата на гледачите и социалните работници. Сега обаче “Коди” добавя друга полезна задача в репертоара на роботите – почистване на тялото на хора, които са твърде пострадали или обездвижени, за да могат да се къпят сами.

Банята на легло, при която медицинска сестра или член на семейството използва гъба, за да почисти кожата на пациента, може да бъде особена ситуация – преживяване, което създава много дискомфорт у обездвижения човек. Сега вместо да се създава подобно чувство на неудобство у пациента, на “Коди” се дава инструкция кои части на тялото да почисти. Роботът използва камера и лазерна система за измерване на разстоянията, за да събере данни за тялото, преди да започне почистване на посочените области.

Чи-Хунг Кинг, първият автор на творението и първи изпитател на уменията му, разказва за преживяването да бъде измит от робота: “В началото се чувствах малко напрегнат, но не ме беше страх. С напредването на експеримента доверието ми в робота нарасна и напрежението ми намаля. По време на експеримента изпитвах малък до нулев дискомфорт”.

Поради съображения за безопасност ръцете на “Коди” са обвити в мек материал, за да няма твърди компоненти и да се избегне евентуално случайно нараняване. Освен това роботът е програмиран никога да не упражнява натиск над определена сила (далеч под прага на това, което би причинило нараняване). И, разбира се, има и “стоп” бутон, който спира всякакво движение.

Като се остави настрана възторгът на общността от специалисти, които с това се занимават, то “Коди” представлява една добра стъпка напред в роботиката за здравеопазване. Тъй като все повече автомати и роботи се проектират с цел подпомагане на увеличаващото се възрастно население и тези машини са в пряк контакт с хора, безопасността е приоритет номер едно.

Коментар