Усърдното ползване на GPS уврежда паметта

С категоричността на гласа на GPS навигатор едно ново проучване настоява следващия път, когато се качите в колата си, да изключите навигационното устройство. То може да увреди част от мозъка ви. 

Вероник Бохбот, професор по психиатрия, и колегите й от университета “Макгил” са провели проучване на ефекта, който GPS навигацията оказва върху човешкия мозък. Техните резултати показват, че запалените потребители на GPS имат по-висок риск от проблеми с паметта и пространствената ориентация.

Изследването се фокусирало върху това как хората навигират. Има два общоприети метода. Единият, наречен стратегия за пространствена навигация, предполага, че хората разчитат на забележителности от околността за изграждане на познавателни карти. Например, изгубените хора често помнят забележителни сгради или пък преди колко време са минали покрай определено място. По този начин те се ориентират без GPS.

Вторият метод за навигация е базиран на стратегията “стимул-реакция”. Прилагащите този метод използват нещо като авто-пилот, завивайки на определени места на базата на повторяемост. Например, хората, които шофират от работа до къщи всеки ден по един и същ маршрут, автоматично завиват на определени места, защото така са правили многократно в миналото. Тази форма на навигация е сходна с използването на GPS устройство.

Проучването установило, че по-младите респонденти разчитат повече на пространствена навигация, за да намерят пътя си. По-възрастните участници предпочели подобния на GPS-навигацията подход “стимул-реакция”.

Изследователите използвали магнитен резонанс, за да сканират мозъците на хората, които пътували из улиците по един от двата метода. Тези, които разчитали на пространствена навигация, без GPS, показали повишена активност в една част от мозъка, отговаряща за паметта и навигацията, наречена хипокампус. Проучването показало още, че тези, които използвали GPS-подобния метод, не разчитали активно тази част от мозъка и са изложени на риск от атрофия на хипокампуса с течение на времето.

Загубата на паметта, включително и при болестта на Алцхаймер, засяга хипокампуса на първо място, отбелязват учените.

Все пак в проучването не се казва кое е яйцето и кое кокошката – дали използването на пространствена навигация развива хипокампуса или активността на хипокампуса мотивира човека да използва пространствена навигация.

Изследователите не настояват за загърбване на GPS устройствата, но подчертават, че изграждането на карта в ума, без помощта на технология, може да подобри паметта в дългосрочен план.

Коментар