Как законите карат хората да рециклират

Светлините и празничните украси все още блестят по домовете, на много вещи все още стоят празничните картички с пожелания и фабричните етикети, а много опаковки пълнят кофите за боклук. Но с настъпването на Коледа и Нова година в САЩ влязоха в сила много нови регулации за е-отпадъците и никой не смее да изхвърли стария си компютър просто ей така навън, пише GreenTech.bg.

С нарастване на популярността на хай-тек подаръците – смартфони, лаптопи, цифрови фоторамки и др. – опасенията за евентуално замърсяване от изхвърлянето на старите джаджи расте. Затова все повече щати приемат ново законодателство, което кара потребителите да рециклират, а не да изхвърлят електрониката.

Е-отпадъците, попаднали в депата, могат да отделят редица отрови, включително арсен, живак и олово, които в крайна сметка проникват в почвата и водата.

Според някои проучвания почти 70% от използваните компютри и монитори в САЩ свършват на депата за отпадъци. Това не само значи, че замърсяват и тровят земята и водата, но и също така, че благородните метали като злато и сребро, налични в електрониката, не се рециклират.

Рециклирането на златото и ценните метали от компютрите обаче е далеч по-ефективно и по-малко разрушително за околната среда, отколкото извличането им от земята.

Доста нови закони за рециклиране на старата електроника влязоха в сила тази нова година в САЩ. Преди Деня на благодарността Пенсилвания, например, прие „Насоки за производителите и потребителите на електроника за рециклиране и оползотворяване на електронните отпадъци“.

Ню Джърси и Индиана пък въведоха закони, чрез които да се гарантира, че електронните отпадъци се третират по безопасен начин. Ню Йорк също използва празничния период, за да обяви, че от началото на април жителите там ще могат да рециклират старата си електроника безплатно.

Е, остава да видим в действие повече подобни мерки и в България.

Коментар