Лицензираният софтуер носи сигурност на малкия бизнес

Пазарната среда в България се характеризира с огромен брой малки фирми – такива с 2-3 до десетина души екип. В оптимистичния сценарий успешното развитие на започнатия бизнес може да доведе до разрастване на тези микро-предприятия до няколко десетки души екип.

Ала в същата тази бизнес-реалност, в която официалните възнаграждения често пъти са по-малки от реалните, за да се спестяват данъци и осигуровки, а нерядко някои служители изобщо не фигурират в официалните документи на малката фирма, важността на използването на лицензиран софтуер рядко бива разбирана.


Сред много от малките фирми е прието да се смята, че ако се случи да бъдат уличени в нарушаване на авторското право върху софтуер, то веднага след закупуване на няколко потребителски лиценза за нелегално инсталирания софтуер въпросът ще бъде разрешен. Всъщност, инсталацията и употребата на незаконни копия на комерсиален софтуер води до много повече рискове и проблеми за малките фирми.

Отдавна е установено, че използването на пиратски софтуер представлява сериозна опасност от нарушаване на сигурността на фирмената мрежа, компрометиране на данните, загуба на важна информация на дружеството. Пиратският софтуер носи със себе си “вродени” недостатъци. За разлика от оригиналния и лицензиран софтуер, пиратският е не само незаконен при използване в бизнес среда, но е и опасен в буквалния смисъл. Той не може да гарантира качеството на оригиналния продукт, защото не получава навременни “кръпки” и актуализации за защита. Използването му в такова състояние излага бизнеса на огромни рискове, включитено и от пълно унищожение. Той застрашава фирмените компютри с потенциална зараза със зловреден софтуер и вируси, както и с дупки в сигурността, които биха позволили достъп на хакери от цял свят.

Много компании за сигурност призовават бизнеса да се грижи за мрежовата сигурност на ИТ инфраструктурата си като приоритетен въпрос, както и да въведе детайлно разписан план за управление на информационната сигурност. Използването на оригинален софтуер е първата, но най-важна стъпка в поддържане на сигурна компютърна мрежа.

Но рисковете, свързани с използване на нелицензирания софтуер, не спират дотук. Те далеч надхвърлят проблемите на сигурността. Правните рискове, както и евентуалното отрицателно въздействие върху доброто име на дружеството рядко биват взети под внимание.

“Затъването” в една юридическа процедура, свързана с използвания нелицензиран софтуер, може да удуши малкия бизнес с неговите малки ресурси. Разгласяването на случая пък като нищо може да съсипе репутацията на фирмата и дори само това може да е достатъчно тя да загуби бизнеса си.

Санкциите за използване на нелицензиран софтуер, както и самият факт на изземването на наличната техника за доказателство в едно потенциално съдебно дело, са достатъчни да унищожат една малка фирма. Ако нарушаването на закона се докаже, размерът на щетите, понесени от притежателите на интелектуална собственост, също може да съсипе малкия бизнес.

Затова е важно малките фирми да не разчитат, че късметът ще ги пази и че безкрайно дълго ще останат в сянка, под която никой няма да забележи дребното софтуерно нарушение. Светът става все по-малък, особено когато става въпрос за търговия. Докато използването на софтуер често е свързано с производителността на екипа, то работата с програми без лиценз неизменно е свързано с финансови рискове и дори е въпрос на оцеляване.

по темата: „Лицензираният софтуер носи сигурност на малкия бизнес”

добавете коментар...

  1. Колев sux!

    Защо се излагате с подобни малоумни статии?!

    Не разбрахте ли че в бедна държавица като нашата лицензирания софтуер някаква абсолютна химера. Не може при средна заплата 300 лв. ти даваш 300 долара за Windows.

    Майтапчии…

  2. До: godes

    Много добре казано!

    В офиса всичкият софтуер под свободен лиценз. Поводът за това решение не е финансов, не е и емоционален. Не мога да допусна фирмата ми да е зависима по какъвто и да е начин от доставчици, които считат долнопробната гаменщина за нормална бизнеспрактика.

    Кой какъв софтуер ще използва, си е въпрос на фирмена политика. Късмет е, че нашите дейности не изискват софтуерни продукти, които нямат GPL алтернативи. Преминаването към отворен софтуер не е безболезнен процес, но който и да е минал през него, няма за какво да съжалява.

  3. godes

    В интерес на истината, след като кликнах на линка към статията директно започнах да чета коментарите. Просто и през ум не ми мина, че в статията ще прочета нещо, което си струва (както се и оказа впоследствие). Вече почти си бях формулирал коментара, когато реших все пак да я прочета, защото трябва да знам какво точно критикувам. Оказа се точно това, което и очаквах – стопроцентов FUD (Fear, Uncertainty, Doubt).
    Чел съм тук и други писания в същия дух, общото между тях е, че все едно четеш една и съща статия, само че с разбъркан словоред.

    С такива неща можете да впечатлите само баба ми на село и някои по-наивни читатели, които се стряскат само като видят събрани на едно място думички като “хакери”, “огромни рискове”, “пълно унищожение”, “потенциална зараза”, “зловреден”, “опасен”, “незаконни” и др.

    Авторът призовава да се ползва лицензиран и оригинален софтуер:
    Съгласен съм! Ползвам такъв от години – Firefox, GIMP, VLC Player, MPC, LibreOffice, Notepad++, Inkscape, Blender, MySql, Ubuntu, gNewSense и много други. Използвам го, променям го според нуждите си и мога да го копирам и споделям колкото пъти искам и с когото искам.
    Обаче нещо ме кара да си мисля, че докато е писал горната статия, авторът май не е имал предвид точно този вид лицензиран софтуер, а?

    Подкрепям единствено свободните софтуерни решения, както и лицензите с отворен код. Ако реша да дам пари за софтуер, ще е точно за такъв проект.
    Единствено разработчиците на софтуер под свободни/оупън сорс лицензи заслужават моите пари, защото чрез работата си допринасят не само за усъвършенстването на софтуера като цяло, а и за премахването на изкуствено създадените ограничения за ползването и разпространението му.

    П.П.
    И ако позволите да перефразирам следното:
    “Използването на оригинален софтуер е първата, но най-важна стъпка в поддържане на сигурна компютърна мрежа.”

    По-правилно би звучало така:
    “Неизползването на операционната система Windows е първата, но най-важна стъпка в поддържане на сигурна компютърна мрежа.”

  4. g

    Тая статия специален агент Явор Колев ли я е писал? Е, гледам че поне си е подобрил правописа..

  5. ovchi

    Ми щото баце, липсата на продажби бутат реселърите към фалита – ето ти и малоумна статия. А лицензиран софтуер, за тях (и за автора) е явно само Уиндоус.

  6. TeleM

    Абе защо пак стана война Open Source срещу Commercial Software?!? Всеки да си ползва каквото му е кеф… Коментари от сорта на Windows е най-велик или Linux е най-велик вече се поизтъркаха – всеки интелигентен човек трябва да увжава правото на избор на другите. Аз ползвам Open Source Software, но не бих си позволил да оплювам Windows или Office. Според мен коментарите под статията изобщо не са по темата (или повечето от тях).

  7. Scratch

    Направо да умреш от смях! Видиш ли, не можела малката фирма да работи с опен сорс!? Фирмата за която работя е доста над средна, и да ви кажа никой не ще и да чуе за Windows. Отдавна не ни притесняват троянци, вируси и квото още се сетите, що щъка из ПО-ПОПУЛЯРНАТА ОС! Освен това компютрите ни отдавна не работят за така наречените АНТИВИРУСНИ програми, които ако не сте забелязъли точат доста ресурс от машините Ви. А на защитниците на тази статия искам само да препоръчам да погледнат в Интернет, има доста анкети на тема На коя ОС бихте поверили бизнеса си. 🙂
    И като за накрая, нека не забравяме, че точно гадните опен сорс ОС осигуряват нормалната работа на нещото наречено Интернет!
    Пък и сигурно повечето страни от Западна европа, които почти изцяло мигрираха администрацията си на свободните ОС са просто много по-зле от нас – финансово, интелектуално и т.н. 😀
    Хайде със здраве!

  8. Шошо

    Десислава Матева и Заки …
    Къде са тези одиозни личности… 😉
    Как ще им лупаме канчетата след 10-тина години..

  9. BOJO

    –“Затъването” в една юридическа процедура, свързана с използвания нелицензиран софтуер, може да удуши малкия бизнес с неговите малки ресурси.
    ———————————-
    Това е точно така. На никой не го пожелавам

  10. Open

    практически може една фирма напълно с open source да работи. Пишете и за тези решения, вместо да се плащат ненормални за нашата икономика лицензи!

  11. diviar

    Това беше последното ми влизане тук. Изтривам ви от фаворитите и моята белтъчна RAM. Приятно проспериране /разлагане/ сред жълтите новини. С пожелания за успех – вече бивш ваш читател-почитател. Сега тука, скоро и в други градове.

  12. Джъстис

    категорично не е редно да има качулки за подобни нарушения. Сигурно има и други начини за санкции. Що се отнася за софтуера, няма още аргумент за мен да си пусна офиса на линукс, предпочитам да си платя за ОЕМ версиите на windows. По-нагоре вече изборът е много голям – има опън офис и редица други възможности

  13. Mir4o

    Спокойно може в цялата статия да се замени думата софтуер с Уиндоус. Стига толкова пропаганда и празнословие! А относно изземването на техника, като доказателство, Пешо е прав, навремето така натовариха компютрите на Матрицата в самосвал. Никой не го интересуват доказателствата, чисто и просто това е начин да убиеш конкретен бизнес, и в болшинството случаи е поръчка от конкурент. Същото е и положението с Поредната акция срещу асемблаторска фирма Х, и поредната статия тук, как нахлули качулките и иззели клиентска машина с нелицензирани програми!
    Чак се чудя защо продължавам да следя сайта ви:(

  14. JJ-LMH

    Бонев, що ли се хабиш… Това мислене отсреща – срещу платения софтуер не можеш го преодоля. Нека хората, които са от опън сорс да си го ползват и пропагандират. Бизнесът обаче няма нужда от безплатно нищо, защото просто в безплатното няма бизнес, нали 🙂 Това е китаизация, отиване към нисък стандарт. Как може, недоумявам – толкова високоинтелектуален труд като една програма да се предлага безплатно!?

  15. Bonev

    @User – Защо пък реши, че за малки фирми е по-добре да се използва свободен софтуер? Ние имаме 6 компютъра и поради финансови причини преминахме на Open Office – честно казано MS Office ни липсва адски много! За Linux никой и дума не смее да обели (Ubuntu доста напредна напоследък, но хората си предпочитат Windows).

  16. Дам

    Явно този лайтмотив ще е вечно в този сайт, ще префасонират темата и за разкош ще правят малки козметични промени в съдържанието. Колко жалко , че живеем във време когато посредствеността и сервилността са сигурен начин на оцеляване.

  17. Pesho

    Авторката май не е много запозната , чувала е нещо, ама … не е доразбрала …
    Дали microsoft спират ъпдейти и обновления на нелицензирани windows-и ? Те дори официално казват, че не могат да си позволят да го направят. Софтуера им е толкова зле, че и сега хакерите са поне 2 обиколки пред microsoft. ако спрат и ъпдейтите – целият интернет ще рухне, всички уиндоуси ще бъдат изпозаразени с какви ли не троянски коне и вируси и кво ли още не, ще започнат да пращат спам, да се мъчат да хакват други машини …

    Авторката май обаче не е запозната с официалната позиция на Microsoft по въпроса.

    Вродени недостатъци ? Вроден недостатък има авторът на статията …
    умствен …

    Изземването на техниката с нелицензиран софтуер може да погуби една фирма … ами нали така го правите вие от BSA ? нали това е целта – легален софтуер ,иначе идваме с баретите, изземваме всичко и ви го връщаме когато свърши делото, в неработещо състояние. Виждал съм как товарят компютри от фирма с нелегален софтуер – мятаха ги в една каросерия, направо си летяха компютрите.

    Стилът на статията е типично не-техническо-журналистически, по-скоро като да е писана от някоя госпожица от BSA. вие от БСА сте терористите и престъпниците. вместо да предложите добри ценови схеми и нормални цени и гратисен период, когато намерите някоя фирмичка с нелицензиран софтуер вие пращате мутрите – барети, без капчица мозък в кратуните си, да затрият бизнеса като му вземат техниката и всичко.

    Аз пари за софтуер не давам ! ползвам безплатни алтернативи и си имам всичко, което ми е необходимо, и вкъщи и в офиса.

  18. шюьиф

    Истина няма, докато винаги лицензирания софтуер ми е правил проблеми то нелицензирания работи безупречно!!!

  19. V

    Има истина в тази статия, но защо трябва да е набутана и всичката ПРОПАГАНДА покрай нея. Юридическия риск не е малък и може да доведе до големи проблеми за всяка фирма, но другите братвежи кой още им вярва?

  20. dd

    Като искате да не плащате софтуер си ползвайте Линукс.
    Доакзано е 100 пъти, че като имаш лиценз сигурността във всяко отношение е в пъти по-добра.
    Потребител съм и ползвам Мас и съм на мнение че сигурността и качеството струват пари.
    Така, че макар и поръчкова публикацията си е на място.

  21. 111

    чудно колко пари се дават за една статия като тази
    ще си купя софтуер ама другият път
    билл гейтс е милиардер боли го уя него

  22. Darth The Wise Tot

    Аман от глупости !!! Отново ни обясняват как тредва да се набутваме !!!

  23. User

    Отново поръчкова статия :D:D:D Вече ставате смешни
    А защо не пишете как е много по добре за тези малки фирми да използват свободен софтуер.

Коментар