“Интегрираният облак” намалява сложността на ИТ системите

След придобиване на Sun Microsystems, голямата ИТ корпорация Oracle вече може да предложи пълно и интегрирано портфолио от компоненти за изграждане на т. нар. изчислителни облаци. Това, което ги отличава от останалите облачни решения на пазара, е именно интегритетът, който намалява сложността за крайния потребител и улеснява работата с "облака".


Оуен Хюз, директор Exalogic Technology в Oracle EMEA, посочи, че в ИТ сферата хардуер и софтуер често не работят като едно цяло

"Представете си какво прави човек, когато иска да си купи кола – той отива при производителя, плаща и си взима автомобила. А сега представете си какво би било, ако трябва да си поръчаш гумите от една фирма, електрониката от друга, шасито от трета, седалките от четвърта, мотора от пета, а накрая сам да сглобиш всичко… Е, точно това правим ние в ИТ сферата, – обяснява Оуен Хюз, директор Exalogic Technology в Oracle EMEA. – Хората, които правят хардуера, не си говорят с хората, които пишат софтуера. Крайният резултат е, че хардуер и софтуер не работят като едно цяло, не работят както се очаква от тях".

Резултатът, разбира се, са неработещи ИТ системи, ядове, пълчища гневни клиенти. Още по-страшно става, ако има няколко, например 7-8 доставчика. Те не говорят помежду си, нямат съвместимост на продуктите, а още по-малко пък съгласуваност на т. нар. "пътна карта" за развитие на всеки от продуктите. Организация с ИТ система от толкова отделни компоненти наподобява човека, който трябва да сглоби колата си сам.

"Именно това се опитваме да избегнем ние – да излезем от този порочен кръг и да предложим нещо цялостно, съгласувано, работещо", казва Хюз. Това е идеята на интегрирането на Sun в портфолиото на "оракула". Сега налице са всички необходими компоненти: хардуерна основа, операционна система, средства за виртуализация, бази данни, бизнес-приложения, средства за управление на всичко това.

"Имаме всичко за потребителя – един вид "out of the box" инфраструктура. Това прави възможно намаляването на сложността на внедряването, за да бъде лесно за потребителя", обяснява Хюз.

Мнозина вече са чували слогана, с който Oracle говори за новия си статус след придобиването на Sun – "Software. Hardware. Complete". Операционните системи са всъщност две – Solaris и Oracle Enterprise Linux, собствена Linux дистрибуция на голямата фирма. "Разработихме я, защото усетихме, че Linux общността изостава в някои отношения", обяснява експертът.

По отношение базите данни, традиционната Oracle база данни има и своята алтернатива MySQL, а приложенията за управление на бизнеса – ERP, CRM и др. – са добре познати и на българския пазар. Потребителите обаче могат да заложат и на какъвто и да било друг софтуер за бизнеса си, защото той може да се интегрира лесно чрез решенията на Exalogic.

При изграждането на такъв "интегриран облак" от горните системи един от основните ефекти е намаляване на сложността на ИТ средата, наред с елиминиране на проблемите със съвместимостта. Имайки всички необходими компоненти за облака, потребителят може да разчита, че управлява всичко от едно място, от един прозорец, обяснява Хюз. Това значи по-малко сложност, по-лесно управление, по-малко човешки грешки, по-малки ИТ екипи и по-ефективна работа.

Работата по подобен начин по-скоро прилича на готовата купена кола, в която всичко е синхронизирано и потребителят трябва само да шофира.  Един от примерите за ефекта от такъв подход е информационната среда на Credit Suisse, донесла й слава благодарение на над 3 години ъптайм.

Коментар