Норвежци ще строят райска градина в пустинята

Има пустинни места в света, които стават райски градини, благодарение на технологиите и волята на обществата. Един подобен проект получи наскоро „зелена светлина” за реализация, съобщава GreenTech.bg.

Норвегия и Йордания подписаха миналия месец споразумение, по което работят от близо две години, за създаване на гора в пустинята до Червено море. Sahara Forest ще бъде изграден в местността Акаба на крайбрежна площ от около 200 хиляди квадратни метра.

Проектът ще бъде финансиран в голяма степен от Норвегия. Предвидени са още два милиона квадратни метра за бъдещи разширения на оазиса. Слънчеви „плантации” ще произвеждат необходимата електроенергия. Също така слънцето ще топли водата – стотици огледала ще отразяват светлината и ще я насочват към котлите.

Питейната вода ще се добива от морската чрез специални машини. Вода ще е необходима не само за ежедневните нужди на жителите на оазиса, но и за поддържане на плантациите с плодове и зеленчуци.

Коментари по темата: „Норвежци ще строят райска градина в пустинята”

добавете коментар...

  1. mimosh

    Проблема не е във вредните емисии които се изхвърлят, а в това че там където са изсечени дърветата няма кой да залесява.

    Замисляли ле сте се защо в планината е по-хладно, а в полето не се стои от жега?

  2. три четвърти лаик

    Пожелавам им успех , но както е казал народа- адано , ама надали…Китай от десетилетия се бори с пясъците на пустинята гоби , и то с немалко средства и човешки усилия-залесяват , напояват и т.н. , и въпреки това има периоди , в които Пекин страда от праха и пясъка от Гоби.Аз съм песимистичен оптимист , и мисля , че може да се спре настъплението на пустините , но няма да се случи , защото парите се хвърлят вместо това за въоръжаване , за спекулации по пазарите , за показване на междудържавно ниво кой е по-по най , за купуване на влияние и т.н. глупости.То е все едно да гови къщата ви а вие да се карате кой къде да седне , за да имате по-добра гледка към пожара…

  3. полу-лаик

    тц – нема

  4. данко

    Не мисля, според мене, настъплението на постинята си е напълно спираемо, с малко финансови инвестиции както този проект ще покаже. Докато трайни промени при борбата с глобалното затопляне немогат да се постигнат с наливане на пари. Единсвеният начин за промяна там са правни рамки които да принудят компаниите да намалят по всякакъв начин замърсяването. Наливането на пари не помага там просто защото се правят повече пари от разрушаването на планетата.

  5. лаик

    Огромни са разходи за това. И въпреки всичко се създава единство оазис.Настъплението на пустините не може да се спре, нито глобалното затопляне.Ако тези пари се вложат в намаляне на вредните емисии и борбата с парниковия ефект- няма ли да е по-ефективно.

Коментар