Големите ИТ компании искат патентна реформа

Microsoft и други големи ИТ компании настояват за патентна реформа в САЩ. Сега действащата система често води до издаване на недобре проверени и слаби патенти. Същевременно, тези които решат да оспорват подобни патенти, трябва да преминат през твърде обременителна юридическа процедура, стана ясно от разразилите се отново напоследък дебати по делото „Microsoft срещу i4i”, свързано с една спорна технология в Word.

 
Сега действащата патентна система се нуждае от сериозна реформа, според най-големите ИТ компании

 

Според радетелите за патентна реформа, съдът би трябвало да може да взима решения за невалидност на даден патент дори и само при наличие на факти, че патентованото изобретение вече е било реализирано от други субекти.

Подобна позиция подкрепят както Microsoft, така и редица ИТ компании и обществени организации, вкл. Apple, Cisco, Google, Intel, Red Hat, Electronic Frontier Foundation, както и представители на академичната общност. Групата на противниците също е много голяма – над 100 организации и частни лица, вкл. правителствени структури, военни, инвестиционни фондове и др.

Генералният прокурор на САЩ също зае страна в спора, като заяви наскоро, че решенията на Патентното бюро не трябва да се възприемат с лека ръка от съда.

Темата стана особено актуална, след като по-рано този месец представител на правителството на САЩ излезе с експертно заключение в рамките на изслушването по делото Microsoft срещу i4i. То решава въпроса за това доколко значима трябва да бъде тежестта на доказателствата при издаване на патент за съмнителна технология, която не съответства на базовите изисквания, предявявани към патентованите изобретения.

Делото се води от 2009 година, когато канадската i4i получи компенсация в размер на $290 милиона решение, а съдът постанови да бъдат преустановени продажбите на MS Word, заради това, че приложението нарушава патенти, принадлежащи на i4i. Microsoft премахна спорните технологии от Word, но едновременно с това поиска преразглеждане на съдебното решение.

През ноември 2010 година Върховният съд на САЩ отново прие делото за разглеждане. Изходът от него ще има голямо значение за съдбата на патентната система на САЩ, както и за световната ИТ индустрия.

по темата: „Големите ИТ компании искат патентна реформа”

добавете коментар...

  1. Бумеранг

    MS бе мотора за създаване на мракобесно законодателство в областта на авторските права, нека сега изпита негативите от разразилия се бум от патентен тероризъм.

Коментар