10 години Конвенция за киберсигурност

Престъпленията в киберпространството имат трансграничен характер. Те засягат както бизнеса, така и уязвими групи от обществото като децата. Затова от съществено значение за справянето с тях са общите усилия на правоприлагащите и съдебните органи и частния сектор. Около това мнение се обединиха участниците в международната конференция за противодействие на киберпрестъпността, която започна днес в Будапеща.

Конференцията се провежда по инициатива на унгарското председателство на ЕС и отбелязва 10-годишнината от Конвенцията на Съвета на Европа за киберпрестъпността. Документът е приет на заседание на министрите на Съвета на Европа и открит за подписване в Будапеща на 23 ноември 2001 година. Към момента страни по конвенцията са 47 държави, съобщи МВР.

Форумът си поставя за цел на експертно и политическо ниво да набележи съвместни мерки за засилване на сътрудничеството в тази област и то не само в рамките на Европа, но и с партньорите от САЩ. В конференцията участва и министър Цветан Цветанов.

В България сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” в ГДБОП е ангажиран с разследване и противодействие на престъпленията, изброени в Конвенцията – борба с компютърни измами, кражба на самоличност, уеб-хазарт, незаконни действия по отношение на компютърни информационни системи, разпространение на порнографски или терористични материали чрез интернет, престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост.

България е ключов партньор на Европол в сътрудничеството по всички направления на дейност, е заявил при разговорите си с министър Цветанов директорът Робърт Уейнрайт.

Коментар