Новите цигари ще гаснат сами

Всички цигари ще трябва да отговарят на строг стандарт за пожаробезопасност

През ноември тази година влиза в сила директива на ЕС, съгласно която на териотирята на Съюза ще могат да се предлагат само „цигари с намалена способност за горене”, или така наречените „RIP цигари” (Reduced Ignition Propensity).

Всички пуснати на пазара цигари ще трябва да отговарят на стандарт за пожаробезопасност, разработен по мандат на Европейската комисия и Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA), съобщи КЗП.

Спазването на изискванията на стандарта е задължително както за производители, така и за търговци на тютюневи изделия – цигари и консумативи за ръчно свиване на цигари.

Оценяването на съответствието на цигарите ще се доказва с документ, удостоверяващ резултатите от проведени лабораторни изпитвания за способността на горене на цигарената хартия.

Новите цигари на външен вид по нищо няма да се различават от предлаганите досега на пазара. Промяна няма да има и във вкуса им. Разликата ще е само в хартията.

По дължината на хартията ще имат обработени зони, които ще се активират само при всмукване. Ако цигарата се остави сама да гори, стигайки до такава зона, достъпът на кислород се намалява и тя се самозагасява преди да е изгоряла докрай. Целта е да се намалят пожарите, предизвикани от забравени димящи цигари.

След 17 ноември 2011 г. контролът върху изпълнението на стандарта ще упражнява КЗП. За всички цигари, които не съответстват на стандарта, Комисията ще предприема действия по налагане на принудителни административни мерки на нарушителите, вкл. забрана за пускане на пазара, изтегляне от пазара и унищожаване на стоката. На виновните ще се налагат глоби от 5 000 до 10 000 лв.

Коментар