Лаура Ескивел: Технологиите не са нито лоши, нито добри

Новите технологии имат своята положителна страна, особено от гледна точка събитията в Египет. Видяхме как чрез Twitter едно общество се мобилизира социално и успя да свали режима. Технологиите ни дават възможност да се свържем с много и различни хора, които са далеч от нас. В същото време те ни отдалечават от онези, които са до нас. По време на вечеря четем и пращаме съобщения, а не говорим с близките, които са до нас. Много често се налага човек да си изключи телефона, за да може да се нахрани спокойно.

Лаура Ескивел очаква трансформация на света, а не край, защото всичко във Вселената е енергия, а тя не се губи

Така Лаура Ескивел отговори на въпрос за ролята на технологиите в съвременния свят по време на срещата си с почитатели, която се състоя на 28 април в книжарница “Пингвините” в подлеза на Ректората на СУ в София. Световноизвестната мексиканска писателка бе специалният гост на тазгодишното издание на конкурса M-Tel Media Masters 2011 за журналисти, пишещи на технологична тематика. Лаура Ескивел бе в България със съдействието на издателство “Колибри” и М-Тел.

Според нея днес е особено трудно за младите хора, които са раздвоени в отношението им към технологиите, а това води до нарушаване на енергията на потока на комуникацията.

“Технологиите не са нито лоши, нито добри – зависи от това как ги ползваме и от резултатите, които получаваме от използването им”, обясни Ескивел. Погрешен е начинът на мислене, който води до пренебрегване на връзките между нас, каза още тя.

На въпрос дали през 2012 г. ще настъпи краят на света, писателката отговори, че това няма да се случи. Нейното обяснение бе, че ще настъпи трансформация, а не край, защото всичко във Вселената е енергия, а тя не се губи.

Авторката, чието мото е “Чувствам, следователно съществувам”, сподели с многобройните си почитатели разбирането си за света, който ни заобикаля. “Личността не е важна, всички сме част от едно цяло. Това, в което и моите предци са вярвали, е че Вселената е матрица, в която всеки и всичко отеква. И така както тялото ни постоянно се обновява, по същия начин частици от нас витаят в пространството и в него се извършва обмен между хората. Доста време ми отне да разбера, че всеки човек е във всички останали и че цялото човечество се проявява във всеки един човек”.

Лаура Ескивел е родена през 1950 г. в Мексико. Авторка е на световни бестселъри като “Като гореща вода за шоколад” (преведен на 35 езика и продаден в 4,5 милиона екземпляра), “Малинче” и “Законът на любовта”.

Поставят я редом в с големите латиноамерикански автори Габриел Гарсия Маркес, Марио Варгас Льоса и Исабел Алиенде. У нас творбите й се издават от издателска къща “Колибри”.

Коментар