ЕК обяви шест перспективни ИКТ разработки

Европейската комисия обяви шест научноизследователски проекта, избрани да се съревновават за две призови места, осигуряващи финансиране в областта на бъдещите и нововъзникващи технологии (БНТ). На всеки от шестте проекта ще бъдат предоставени по около 1,5 милиона евро, за да бъде изготвено подробно предложение в срок от една година, въз основа на което ще бъдат избрани два от тях.


Инициатива на ЕК цели да осигури революционни постижения в областта на ИКТ, които имат потенциал да решат някои от най-големите предизвикателства на обществото
 

Инициативата цели да осигури революционни постижения в областта на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), които имат потенциал да предоставят решения за някои от най-големите предизвикателства на обществото. Двете инициативи, избрани за дългосрочно финансиране, ще разполагат с годишен бюджет до 100 милиона евро за период от 10 години.

Финалистите, обявени на проведената в Будапеща конференция FET11, са:

ИКТ система за ускоряване на познанието и справяне с кризите: с помощта на ИКТ могат да се анализират гигантски обеми от данни и сложни ситуации, за да се предсказват по-успешно природни бедствия или да се управляват по-добре ответните мерки спрямо предизвикани от човека бедствия, надхвърлящи границите на отделни държави и континенти.

Изследване на графени за ИКТ и други области: графенът е ново вещество, създадено чрез манипулация на атомно и молекулярно равнище, което би могло да замени силиция в ролята на универсален материал на 21 век.

Ангели хранители за по-добър живот: миниатюрни устройства, работещи без батерии, в ролята на автономни лични асистенти, които могат да събират данни, да правят изчисления и да поддържат връзка, дори ако се намират в кръвоносната система на човека.

Проект „Човешки мозък”: разбирането на начина, по който функционира човешкият мозък, може да допринесе за оползотворяване на резултатите от свързаните с мозъка изследвания в изчислителните архитектури, невронауките и медицината.

ИТ и бъдещето на медицината: цифровата технология има потенциал да предложи индивидуализирана медицина, основаваща се на събрани за всеки един пациент молекулярни, физиологични и анатомични данни, обработени с помощта на системи, интегриращи световните медицински познания.

Роботи като придружители на хора: интелигентни роботи с меко покритие, притежаващи високоразвити способности да възприемат и опознават, както и емоционална интелигентност, могат да помогнат на хората, като променят радикално начина, по който хората общуват с машините.

За да навлязат в нови територии, кандидатите за ролята на водещи проекти в областта на БНТ ще трябва да надхвърлят границите на обичайните ИКТ научни изследвания и да работят съвместно със специалисти от други области като здравните науки, материалознанието, невронауките и невророботиката.

Повечето от обявените предложения се ползват с подкрепата на множество предприятия, агенции за финансиране на научни изследвания и стотици учени. Те ще се нуждаят също и от обединените ресурси на Рамковата програма за научни изследвания на ЕС, на националните и регионалните програми за научни изследвания и на промишлеността.

За сравнение, приключилата вече инициатива за пълно картографиране на човешкия геном включваше стотици учени от целия свят, струваше над 3 милиарда долара (около 2,1 милиарда евро) и продължи повече от 13 години.

Коментар