Домът неизбежно става офис на бъдещето

Половината от работещото население ще се труди по този начин към края на десетилетието

Фразата „офис на бъдещето” извиква в съзнанието образи на зашеметяващи кули от стомана и стъкло, но ако тенденциите за гъвкавост на работното място продължат, то това може да бъде просто къщичка в Бромли, Лондон.

Ютилити компанията Severn Trent Water и Co-operative Group са сред увеличаващия се брой фирми, които показват, че служителите не винаги се нуждаят от бюро, пише silicon.com. Главните офиси и на двете компании са създадени така, че да поберат по-малко персонал, отколкото този, който ще работи извън тях. За целта се използват гъвкави практики, които позволяват на работниците да имат достъп до системата от всяко бюро в офиса, или да работят дистанционно, като се логват през интернет.

Това е демонстрация на подхода, пропагандиран от Work Wise Week – годишна инициатива, която има за цел да промотира гъвкавия и мобилен начин на работа и завършва с Национален ден за работа от вкъщи. Откакто тази кампания стартира преди шест години, броят на „гъвкавите” служители се увеличи от 4,3 милиона на 6,3 милиона от общо 28 милиона работещо население на Великобритания.

Изпълнителният директор на Work Wise Week Филип Флекстън казва, че има още много време, докато тази практика се възприеме на Острова. „Една от най-големите пречки за компаниите е липсата на доверие в персонала. Средните мениджъри обясняват, че когато не виждат служителите си, не могат да са сигурни какво правят”, коментира той.

Въпреки това, Флекстън смята, че потенциалното спестяване на разходи и подобряването на благосъстоянието на персонала ще доведе до ентусиазъм за въвеждане на гъвкаво работно време. Той прогнозира, че до 2020 половината от работещото население ще се труди по този начин.

Според Флекстън, подобна практика е от полза и за организациите, и за служителите. Тя премахва разходите за придвижване и намалява тези за поддържане на офиса.

Гъвкавото работно време обаче не означава хората да са изолирани в домовете си. Компаниите могат да осигурят на служителите си един-два дни в седмицата вкъщи, като през това време контактуват с тях по телефона или чрез видео чат.

Коментари по темата: „Домът неизбежно става офис на бъдещето”

добавете коментар...

  1. Змея

    Много добра идея ама моя шеф нещо не я възприема. За всеки хоум офис трябва да му се обяснявам като ученичка.

Коментар