G-Cloud ще осигури ефективна администрация

Облачните технологии в електронното управление подобряват ефективността и улесняват комуникацията с гражданите, стана ясно на дискусия с участието на десетки представители на държавната администрация, НАП, НОИ, БНБ, НЕК и други компании от публичния сектор.

Акцент на събитието в столичния хотел Шератон беше технологията G-Cloud (Government Cloud, правителствен облак). Чрез използване на облачните технологии в електронното управление държавните институции могат да подобрят ефективността, да намалят разходите си и да улеснят комуникацията с гражданите – около това мнение се обединиха участниците в дискусията.


Утвърдени експерти в областта на G-Cloud от Великобритания и САЩ участваха в дискусия за приложението на облачните технологии в електронното управление, проведена в столичния хотел Шератон

Маршалът от Военно-въздушните сили на Великобритания Сър Кристофър Ковил обърна внимание на информационните предизвикателства пред сектора на държавното управление през 21 век. Стивън Чадуик и Рори Грей от технологичния гигант в съхранението и управлението на информацията ЕМС говориха за тенденциите в развитието на ИТ в публичния сектор и бизнес аспектите на G-Cloud. Томас Рохнер, представител на VCE, разкри възможностите на  технологичната платформа за G-cloud – виртуалният блок (V-block). Двете компании представиха и свои добри практики в публичния сектор.

„Публичният сектор е от първостепенно значение за дейността на ЕМС в България, като през последните 4 години от регистрирането на търговското представителство в страната, ЕМС съвместно със своите български партньори е реализирало редица ключови информационни системи в държавната администрация”, заяви Константин Стоилов, мениджър на ЕМС за България. Компанията е специализира в интелигентното съхранение на цифровата информация и защитата й от загуба и неправомерен достъп.

Половината от всички правителствени услуги ще се доставят от облака към 2015 година, прогнозира Гартнър по време на конференцията eGov в Сингапур. Реализацията на "Правителство 2.0" ще доведе до значителни трансформации на ИТ инфраструктурите, а новите технологични възможности трябва да бъдат заложени още днес.

Преходът към облака ще позволи на правителствата към 2014 година да намалят капиталовите разходи за ИТ инфраструктура с 20%, прогнозира анализаторската компания.

Коментар