„Сепия” ще засича експлозиви и наркотици по летищата

Японски учени разработиха нова супер чувствителна технология за засичане на експлозиви от вида на тринитротолуол (или още тротил, TNT). С нейна помощ експертите ще разпознават земни мини, различни видове експлозиви и забранени вещества. Технологията използва радио вълни и е напълно възможно в скоро време да бъде въведена по летищата за сканиране на пътниците и техния багаж.

Новата технология превъзхожда по няколко показателя съществуващите в момента методи за засичане на непозволени предмети, които са подобни на сканиране с рентгенови лъчи. На първо място, японското устройство може да идентифицира различни видове бял прах. То разпознава всичко от брашно и сол до наркотици и експлозиви. Друг сериозен плюс на технологията е, че може да разпознава земни мини. За разлика от нея, традиционните метални детектори засичат метал, но не могат да различат метални частици и предмети от мини и други взривни устройства.

Досега беше много трудно да се идентифицират специфични експлозиви като тротил например, защото те съдържат азотни атоми, които вибрират на много ниски честоти. Това е и една от причините традиционните технологии да не могат да разпознават някои експлозиви.

Естествената честота, на която трепти ядрото на атома, се нарича резонансна честота. Колкото по-ниска е тя, толкова по-трудно се засича какви атоми участват в строежа на молекулата. Това в крайна сметка затруднява много определянето на точния вид субстанция, коментира професор Хидео Итозаки от университета в Осака.

Устройството, което учените са създали, се нарича SQUID („сепия”) и е снабдено със супер чувствителен магнитен сензор, способен да засича азот. Именно това е едно от големите му предимства, тъй като азотът е елемент от състава на редица експлозиви, вкл. и тротил.

Чипът на устройството има много малки размери и една специфична особеност – функционира при температура от -196 градуса по Целзий. Ето защо “джаджата” може да работи само при наличието на течен азот, необходим за нейното охлаждане. Учените обаче смятат, че тази особеност няма да попречи чипът да бъде използван по летищата. Факт е, че употребата на течен азот става все по-разпространена и съвременните методи за неговата експлоатация са лесно приложими. Течният азот в наши дни намира широко приложение в болници и лаборатории, например.

Едно от предизвикателствата при доразработване на устройството е да бъде съкратено времето за сканиране на желаните обекти. Засега проверката със SQUID трае няколко минути, но учените обещават подобрения на този показател.

Ускорението на сканирането ще стане, когато специалистите успеят да засилят чувствителността на устройството. А щом те са готови, няма да има пречка новият продукт да намери широка употреба по летищата, където ще осигури по-високо ниво на сигурност за пътниците.

Коментари по темата: „„Сепия” ще засича експлозиви и наркотици по летищата”

добавете коментар...

  1. Mitko

    Samo ne uspqx da razbera,za6to e snimkata na sepiata i za6to vsy6nost e imeto sepia izob6to?

  2. Squid

    Сепия идва от Squid, вероятно асоциация между чувствителността на пипалата на сепията и тази на новата технология

Коментар