Китайци и индийци кръшкат най-често от работа

Най-недобросъвестните работници в света са китайците и индийците, твърди проучване на Института по работна сила (Workforce Institute), данни от което публикува наскоро Ройтерс.

Повече от всички други, трудещите се в Китай и Индия „кръшкат” от работа с лъжливи мотиви. Най-съвестно пък изпълняват своите служебни задължения французите и мексиканците.

Безспорен лидер по отсъствия от работа е Китай, където 71% от работещите редовно си спестяват служебни ангажименти. Веднага след Китай се нарежда Индия, в която 62% от работниците лъжат, за да отсъстват от службата.

Австралия също се отличава с висок процент недобросъвестни служители – 52% от работещите в страната периодично се правят на болни. В Канада и САЩ до подобни прийоми прибягват половината от служителите.

В друга голяма икономика, Великобритания, делът на кръшкачите от работа е около 43%. Най-дисциплинирани обаче са служителите във Франция, където само 16% си позволяват отсъствия с лъжливи мотиви. Висока е трудовата дисциплина и при мексиканците (38%) .

Проучването на Workforce Institute показва пряка зависимост между нивото на заплащане и броят на лъжливите отсъствия от работа. В страните с най-високи заплати, където работниците имат дълги платени отпуски, процентът на отсъствията от службата е нисък. И обратно – нископлатените работници често намират поводи за отсъствия.

Известно е, например, че Франция е световен лидер по продължителност на платения отпуск, който в момента достига 30 работни дни. Имайки тази привилегия, служителите се влагат пълноценно в работата.

За сравнение, работодателите в Китай са длъжни да платят само 10 дни годишен отпуск на работниците, а в Индия – 12. Така за работещите там не остава друг шанс за отпуск освен да се престорят на болни.

Коментари по темата: „Китайци и индийци кръшкат най-често от работа”

добавете коментар...

  1. Чайна майна

    Срещу 40 долара на месец не ще кръшкам от бачкане, ами ще заколя шефа си публично

Коментар