Оживление в европейското “сърце” на Intel

В европейското сърце на Intel, базирано в Ирландия, цари необичайно оживление. Причината за това е Research@Intel Europe – второто R&D събитие, на което технологичният гигант представя последните си иновации.


"Не сме ограничени от технологиите, а от нашето въображение", заяви Джъстин Ратнер, старши технически директор на Intel

След изложението в Брюксел през 2010 г. е време на малкия ирландски град Лейкслип, където се намира най-големият в Европа завод за производство на процесори на Intel, да посрещне журналисти и членове на различни звена на компанията.

"Ние не сме ограничени от технологиите, а от нашето въображение, ако мечтаем за нещо, можем да го осъществим" – с тези думи Джъстин Ратнер, старши технически директор на Intel, вдъхнови участниците на  Research@Intel Europe. Той откри събитието с интересна статистика, според която продажбите на процесори са нараснали с 68% в периода 2000-2010 г. Това са цифри, показващи промяна на човешкия начин на живот и водещи ни към различно бъдеще.

ОЩE ОТ ФОРУМА НА INTEL
 
Intel показа вълнуващи технологии в Ирландия
Бизнесът подобри образованието
Ирландия субсидира чистите технологии
3D интернет е на път към масовия потребител

Ратнер разкри също интересна информация за последните проекти на Intel, вкл. технология за използване на фотони при  производството на чипове.

По време на Research@Intel Europe ще бъдат демонстрирани над 20 нови продукта. Технологиите на процесорния гигант са обособени в  няколко основни зони – Energy Zone (технологии за ефективно използване на енергия), Computing Zone, където освен високопроизводителни устройства ще бъдат представени “облачни" проекти, както и Visual zone – посветена на визията на Intel за ежедневието на хората в бъдеще или т.н. „smart home”.

По думите на Ратнер, компанията ще се фокусира върху потребителите, използвайки силата на съвременните технологии, за да информира  обществото относно възможностите за промяна на поведението при използване на енергия и ресурси. Тази политика на Intel има за цел да спомогне за сериозна промяна на потребителското мислене и намаляване на  изхвърляните в атмосферата вредни C02 емисии.

Технологията POEM (Personal Office Energy Manager), например, интегрира новите технологии с управлението на сградите с основна цел повишаване на енергийната ефективност.

Intel се фокусира и върху електромобилите, и по специално върху разработване на “smart” технологии за зареждането им. По този проект компанията си партнира със SAP и Ireland Electricity Supply Board.

Следващият фокус на Intel ще бъдат технологиите за защита от кибер престъпления, както и продукти за защита на мобилните устройства от злонамерени атаки. В тази посока вече се работи усилено.

По време на конференцията бе обявен проектът Intel Securityu Institute, осъществяван съвместно с Технически университет Дармщат. Целта на съвместната научна инициатива е значително подобрение на технологиите за сигурност при мобилните устройства и безжичните мрежи, които към днешна дата са изложени на сериозни рискове. Лабораторията в ТУ Дармщат ще започне да функционира през януари 2012 г.

Коментар