Е-паспортите улеснявали убийците

Паспортите от нов тип с вградени чипове за радиочестотна идентификация (RFID), наричани „електронни паспорти“, ще трябва да се сменят не на десет години, както е обичайно, а на всеки две години.

Такива опасения притесняват членовете на британския парламент. Те не са сигурни в дълготрайността на компонентите, използвани при производството на електронните паспорти, съобщава вестник The Times. Освен това се чуват гласове, че електронните паспорти ще улеснят поръчковите убийци в техните злокобни мисии.

Оказва се, че гаранцията на чиповете е само две години. Освен това, не е известно дали тези чипове ще издържат сериозно натоварване, ако например, собствениците на електронни паспорти пътуват често.

Властите се опасяват, че любителите на пътешествия могат да се сблъскат с технически затруднения, когато през пролетта на аерогари и железопътни гари се инсталират по-усъвършенствани скенери за обработка на данни от електронни паспорти. Притесненията им идват от факта, че не са направени предварителни тестове с достатъчно много потребители.

В момента електронни паспорти са издадени на четири милиона жители на Великобритания. Трябва да се отбележи, че много експерти вече изказаха опасенията си относно защитеността на данните, които се съхраняват в тези паспорти.

На миналогодишната конференция Blackhat 2006 експерти по сигурността даже предупредиха за възможно повишаване на поръчковите убийства, осъществени чрез кражба на данни от електронни паспорти.

Специалисти в областта на безжичните връзки смятат, че вграденият в паспорта чип позволява на престъпниците да научат самоличността на притежателя на електронния документ от разстояние. Това на свой ред може да създаде нова практика при поръчковите убийства: достатъчно ще бъде килърите да поставят взривно устройство на пътя на следвания обект и да го настроят да избухне в близост до засечения чип.

Коментар